Ana SayfaGüncelSendika ve meslek örgütlerinden çağrı: Gülmen ve Özakça acil tahliye edilmeli

Sendika ve meslek örgütlerinden çağrı: Gülmen ve Özakça acil tahliye edilmeli

HABER MERKEZİ – KESK, DİSK, TMMOB ve TTB, yaptığı ortak basın açıklamasıyla 156 gündür açlık grevinde olan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın acil bir şekilde tahliye edilmesi çağrısında bulundu.

Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında yayınlanan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile mesleklerinden ihraç edilen akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça’nın tutuklandıktan sonra cezaevinde de devam ettikleri açlık grevi eylemi bugün 156’ncı gününde.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Türk Tabipleri Birliği (TTB), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), iki eğitimcinin durumuna dikkat amacıyla İstanbul Tabip Odası’nda (İTO) basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda hazırlanan ortak açıklamayı TTB Merkez Konsey Başkanı Raşit Tükel okudu.

Tükel, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından  20 Temmuz’da ilan edilen OHAL’i hatırlatarak, bugüne kadar DİSK’e üye 2 bine yakın işçi, KESK’e üye 3 bin 942 kamu çalışanı, TMMOB üyesi 3 binin üzerinde mühendis, mimar ve şehir plancısı ile 3 bin 315 hekimin ihraç edildiği bilgisini verdi.

‘AİHM tıbbi açıdan sakıncalı bir karar ver’

Gülmen ve Özakça’nın açlık grevine başladığı günden bugüne yaşananları anlatan Raşit Tükel, şunları ifade etti:

AİHM yargıcı, muayeneye katılan bağımsız hekimin görüşünü ve hastane raporlarının sağlık durumuyla ilgili kısmını dikkate almadan cezaevinde kalmanın açlık grevi yapanlarının yaşamlarına onarılamaz bir zarar vermeye yönelik acil ve gerçek bir risk oluşturmadığı yönünde tıbbi açıdan sakıncalı bir karar vermiştir.

AİHM, tutukluluk gibi dava sürecinde delillerin karartılmaması için uygulanması gereken bir tedbiri hukuksal açıdan değerlendirmediğine dikkat çeken Tükel, şöyle konuştu:

Hükümlülere uygulanan sağlık nedeniyle ceza infazının ertelenmesiyle ilgili düzenlemeyi henüz hiçbir duruşmaya çıkmamış Gülmen ve Özakça’ya uygulayarak haklarında ceza hükmü almışlar gibi karar verme yolunu seçmiştir. AİHM yargıcının hukuk usullerine uymayan ve ciddi tıbbi sonuçlar doğurabilecek bu kararını kabul edilemez buluyoruz.

‘Acil bir şekilde tahliye edilmeliler’

Gülmen ve Özakça’nın kendilerine aktardıkları bilgileri de paylaşan Tükel, Gülmen ve Özakça’nın şu anda Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüs Hastanesi’nde olduğunu belirterek, “Bahçeye açılmayan, yukarıda demir parmaklıklı pencereleri olan bir odaya refakatçileri olmadan yerleştirilmişlerdir. Bu durum düzetilmeli, yanlarına refakatçileri alınmalı ve bahçeye açılan havalandırmalı odalara alınmalıdır” dedi.

Tutuklu eğitimcilerin acil bir şekilde tahliye edilmesi gerektiğini belirten Tükel, “OHAL kaldırılmalı, KHK’ler iptal edilmeli, haksız hukuksuz ihraç edilen Nuriye Gülmen ve Semih Özakça ve kamu çalışanları görevlerine iade edilmelidir” dedi.

Tükel’den sonra söz alan KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, Gülmen ve Özakça’nın durumuna ilişkin Adalet Bakanlığı’na randevu talep ettiklerini, ancak şu ana kadar herhangi bir cevap kendilerine verilmediğini söyledi.