Ana SayfaGüncel‘Sosyal medya dili, kuş dilini andırıyor’ diyen Yıldırım: Artık bir dur deme zamanı gelmiştir

‘Sosyal medya dili, kuş dilini andırıyor’ diyen Yıldırım: Artık bir dur deme zamanı gelmiştir

HABER MERKEZİ – Sosyal medyada kullanılan “dili” eleştiren Başbakan Yıldırım, “’Ne yazık ki sosyal medya dili gençlerimiz arasında geçerli bir yazı diline iletişim diline dönüşüyor. Türkçe’den ziyade nevzuhur bir kuş dilini andıran bu çürümeye artık bir dur deme zamanı gelmiştir” dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, Uluslararası Türkçe Yaz Okulu’nun kapanış programında konuştu.

Sosyal medyayı eleştiren Yıldırım, “Son dönemde sosyal medya aracılığıyla genç kuşaklar arasında giderek yaygınlaşan ve dilimizi tahrip anlamına gelen uygulamalar konusunda dikkatli olmanızı tavsiye ediyorum” dedi.

Yıldırım devamla şunları söyledi:

Dil sadece bir iletişim aracı değildir aynı zamanda kültürümüzün değerlerimizin taşıyıcısı milli kimliğin sembolüdür. Milletin olduğu gibi kelimelerin de tarihi vardır. Dilimizde tevarüs ettiğimiz her kelime milli bir sanatla işlenmiştir. Kendi fonotiğimizle musikimizle ortaya çıkan kelimeler üstat Necip Fazıl’ın ifade ettiği gibi milli hançeremizde yoğurularak nesilden nesile aktarılmıştır. Dilini kaybeden bir millet hafızasını benliğini hatta inancını kaybeder.

Son dönemde sosyal medya aracılığıyla genç kuşaklar arasında giderek yaygınlaşan ve dilimizi tahrip anlamına gelen uygulamalar konusunda dikkatli olmanızı tavsiye ediyorum. Ne yazık ki sosyal medya dili gençlerimiz arasında geçerli bir yazı diline iletişim diline dönüşüyor. Anlamsız kısaltmalar aralara serpiştirilen yabancı kelimeler bozuk cümleler giderek sıradan hale geliyor. Dilimizi kısırlaştıran nesiller arasındaki iletişimi yok eden Türkçe’den ziyade nevzuhur bir kuş dilini andıran bu çürümeye artık bir dur deme zamanı gelmiştir.