Ana SayfaEkolojiSur’da son durum: Alipaşa Mahallesi’nin yüzde 80’i yıkıldı

Sur’da son durum: Alipaşa Mahallesi’nin yüzde 80’i yıkıldı

HABER MERKEZİ – “Kentsel dönüşüm” adı altında yıkımın devam ettiği Sur’daki son durum hakkında bilgi veren Sur’un Yıkımına Hayır Platformu Eş Sözcüsü Talat Çetinkaya, Alipaşa Mahallesi’nin yüzde 80’inin yıkıldığını söyledi. Çetinkaya, Sur’un durumunu dünya gündemine taşımak amacıyla çalışmalarını sürdürdüklerini ve platform olarak Avrupa’ya heyetler göndererek yaşananları aktaracaklarını belirtti.

Sokağa çıkma yasakları sırasında büyük yıkım yaşayan Sur’da  “kentsel dönüşüm” adı altında Alipaşa ve Lalabey mahallelerinde yapılan yıkım sürüyor.

Sur’daki yıkıma karşı sivil toplum örgütleri, siyasi partiler ve meslek odaları tarafından oluşturulan Sur’un Yıkımına Hayır Platformu Eş Sözcüsü Talat Çetinkaya iki mahalledeki son duruma ilişkin bilgi verdi.

Sur’da yıkım başladıktan bu yana 600 binanın, Alipaşa mahallesinin ise yüzde 80’inin ‘kentsel dönüşüm” adı altında yıkıldığını belirten Çetinkaya, Alipşa Mahallesi’nde yıkılmayan sadece 200 evin kaldığını söyledi.

Yıkıntılar arasında evlerine sahip çıkan Surluların ise büyük bir direniş sergilediğini belirten Çetinkaya “Tüm baskılara rağmen halkın orayı terk etmemesinin oradan çıkmak istemediğinin en net mesajıdır” dedi.

dihaber’e konuşan Çetinkaya, görüştükleri bazı AKP’lilerin de Sur’daki yıkıma anlam veremediklerini söylediklerini ve karşı çıktıklarını kaydederek şunları söyledi:

Yıkımın haksız, saçma, hiç bir akla sığmadığını söylüyorlar. ‘Neden tarihi bir yer hunharca bu kadar hesapsızca yıkılmak isteniyor’ diyorlar. AKP’liler de Sur’un yıkılmasına anlam veremiyor. Ancak biz bunun bilinçli bir politika olduğunu çok iyi biliyoruz.

“Diyarbakır Suriçi ortak dünyamızdır, yıkım durdurulsun” sloganıyla başlattıkları kampanya hakkında da bilgi veren Çetinkaya, şu ana kadar toplanan imza sayısının 10 bini bulduğunu, hedeflerinin ise bir ayda 100 bin imzaya ulaşmak olduğunu söyledi.

Avrupa ülkelerinin büyükelçiliklerine, UNESCO’ya, BM’nin ilgili mekanizmalarına Sur’un durumuna ilişkin dosya gönderdiklerini söyleyen Çetinkaya, geçtiğimiz ay Polonya’da gerçekleştirilen UNESCO toplantısına platform olarak temsilci gönderdiklerini ve orada Sur’a ilişkin bir sunum yaptıklarını bildirdi. Önümüzdeki günlerde Avrupa’ya bir heyet göndereceklerini belirten Çetinkaya, yine aynı şekilde Avrupa’dan da bir heyetin Sur’a ziyaret gerçekleştireceğini ifade etti.

 


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Yazar Mihemed Ronahî tutuklandı
Sonraki Haber
Rakka’da son durum: DSG 10 mahallede kontrolü sağladı, tarihi kale IŞİD’den kurtarıldı