Ana SayfaDünyaTrump konudan rahatsız: ‘İklim değişikliği’ demeyi bile yasaklamış

Trump konudan rahatsız: ‘İklim değişikliği’ demeyi bile yasaklamış

HABER MERKEZİ – Paris İklim Anlaşması’ndan çekilme kararı veren ABD Başkanı Donald Trump’ın Tarım Bakanlığı yetkililerini ‘iklim değişikliği terimini kullanmaktan kaçınmak’ konusunda uyardığı ve konu hakkında kullanılmak üzere ‘alternatif’ terimler ‘önerdiği’ ortaya çıktı

Donald Trump ABD Başkanı olduğu günden bu yana defalarca iklim değişikliği araştırmalarının gerekliliğini sorgulamış ve bunun “Çin’in oyununun bir parçası” olduğunu söylemişti.

Küresel ortalama sıcaklık artış limitinin yüzyılın sonuna kadar 1,5 ile 2 derece arasında sınırlandırılmasını amaçlayan Paris İklim Anlaşması’ndan da çekilen Trump, Çevre Koruma Kurumu’na ‘sera gazı salınımını azaltan düzenlemeleri hurdaya atıp yenileme’ talimatı vermiş ve fosil yakıt endüstrisi için daha fazla kamu alanı tahsis etmişti.

Beyaz Saray’ın internet sitesinde ‘öncelikler’ bölümündeki iklim değişikliği ibaresinin kaldırılmasının ardından Nisan’da Çevre Koruma Kurumu bütün bilimsel makalelerin ‘dilini değiştirmişti’.

Resmi e-mail konuşmaları: İklim değişikliği değil şiddetli hava koşulları

Guardian, 16 Şubat’tan itibaren Trump göreve geldikten yaklaşık iki ay sonra Doğal Kaynakları Koruma Ofisi (NRCS) ve Tarım Bakanlığı arasında yapılan resmi e-mail konuşmalarına ulaştı.

Toprak Sağlığı Departmanı Başkanı Bianca Moebius-Clune’dan gelen resmi bir mailde kaçınılması gereken terimler ve onların yerine kullanılması gerekenlerin sıralandığı görüldü.

Bu belgelere göre, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Tarım Bakanlığı’ndaki yetkililer, e-mail yoluyla ‘iklim değişikliği terimini kullanmaktan kaçınmak’ konusunda uyarıldı, yetkililere iklim değişikliği yerine ‘şiddetli hava şartları’ demeleri ‘önerildi.’

İklim değişikliğinin insan kaynaklı sebepleri de hedefte: ‘Sera gazı demeyin’

Aynı zamanda iklim değişikliğinin insanların sebep olduğu ana sebepleri de hedef oldu. ‘Sera gazını azaltmak’ yerine ‘toprakta organik madde üretiminin ve besin maddelerinin verimli kullanımını artırmak’ denilmesi istendi.

Bazı çalışanların ise ‘bilimsel çalışmanın bütünlüğünü bozmamak içn dilimizi olduğu gibi kullanmak istiyoruz’ şeklinde tepki verdiği görüldü.

ABD’de tarım

ABD’de yapılan tarım, iklim değişikliğini ciddi oranda etkiliyor.

Ülkenin karbon salınımının yüzde 15’i tarım pratikleri dolayısıyla gerçekleşiyor.

Tarım Bakanlığı bu durum karşısında iklim değişikliği bu kadar gündemdeyken, efektif ve çabuk olmayan çözümler sunuyor.

Trump’ın Tarım Bakanlığı’nda çalışan bilim insanlarının başkanı olması üzerine önerdiği Sam Clovis iklim değişikliği araştırmalarını ‘çöp bilim’ olarak nitelendirmişti.


Karınca Dış Haberler