Ana SayfaDünyaTrump’tan transfobik karar: Orduda trans yasağı için resmi talimat

Trump’tan transfobik karar: Orduda trans yasağı için resmi talimat

HABER MERKEZİ – ABD Başkanı Donald Trump, transların orduya alınmaması için Savunma Bakanlığı’na resmi olarak talimat verdi.

ABD Başkanı Donald Trump, geçtiğimiz Temmuz ayında, “Amerika Birleşik Devletleri hükümeti trans bireylerin ABD ordusunda herhangi bir kapasite ile görev yapmasını kabul etmeyecek, izin vermeyecektir” demişti.

Bu açıklamadan bir ay sonra Trump’ın transların Amerikan silahlı kuvvetlerine kabul edilmesini sonlandırarak, Savunma Bakanlığı’na ilgili talimatı resmen verdiği bildirildi.

Beyaz Saray da Trump’ın, konuya ilişkin geçen ay yaptığı açıklamayı resmiyete dökerek Savunma Bakanlığını bilgilendirdiğini duyurdu.

Beyaz Saray yetkilisi konuya dair açıklamasında, “Başkan bütün Amerikalıların olduğu gibi LGBTQ toplumunun haklarını savunmaya devam edecek. Başkanın bu kararı çeşitli ulusal güvenlik konularıyla alakalıdır” diye konuştu.

“Binlerce trans asker ne olacak?”

ABD Başkanı Trump’ın orduda trans yasağı kararını gündeme getirmesi daha önce hak savunucuları tarafından tepkiyle karşılanmıştı.

Sokakta da gösterilen tepkiler esnasında “Binlerce trans asker ne olacak?” sorusu gündeme gelmişti.

ABD Başkanı ise transların orduya alınmamasıyla ilgili yaptığı bir açıklamada, “Ordumuz kararlı ve ezici zafere odaklanmalı ve trans bireylerin yol açtığı aksaklıklar ve dev tıbbi harcamaların yükünü omuzlanmamalıdır” gerekçesini öne sürmüştü.

Fakat trans askerlerin masraflı olduğu gerekçesi ABD medyasında eleştirilere yol açmıştı.

Öyle ki Washington Post’un dikkat çektiği bir araştırmada, ABD ordusunun yılda 42 milyon dolarlık Viagra harcamasının translara verilen tahmini tıbbi destek harcamalarını kat kat aştığı belirtilmişti.

Transların açık kimlikleriyle orduda görev yapabilmesinin yolunu geçen yıl Barack Obama açmıştı.

Kararın tam olarak hayata geçirilmeden önce bir yıllık bir değerlendirme dönemi öngörülmüştü. Yürürlüğe giren Obama yönetimi uygulamasına göre ordu, cinsiyet değişikliği ameliyatı olmak isteyen askerlerin hastane masraflarını karşılayacaktı.

Fakat Haziran ayında Trump yönetiminin Savunma Bakanı James Mattis bu uygulamanın tam olarak yürürlüğe girmesini 6 ay daha ertelemişti.