Ana SayfaDünyaYargıtay ‘Kadın zayıf, savunmasız, sömürülebilirdir’ diyen mahkemeyi onadı: Ev hapsi sürüyor

Yargıtay ‘Kadın zayıf, savunmasız, sömürülebilirdir’ diyen mahkemeyi onadı: Ev hapsi sürüyor

HABER MERKEZİ – Hindistan’da Akhila Ashokan isimli kadın, kendi isteğiyle Shafin Jahan isimli erkek ile evlendi. Yargıtay Ashokan’ın babasının isteği üzerine, kadının beyanı ‘evli kalmak istediği’ yönünde olmasına rağmen ‘kadının zorla müslüman yapılmaya çalışıldığına’ hükmederek Ashokan’ı aile evinde ev hapsine hükmeden alt mahkemenin kararını onadı.

Hindistan’da Akhila Ashokan isimli Hadiya adıyla bilinen kadın, Hinduizm’den İslam’a geçmişti.

Yirmi dört yaşındaki Hadiya, geçtiğimiz sene Aralık ayında müslüman Shafin Jahan’la evlendi.

‘Evlilik geçersiz’ dendi, zorla evine gönderildi

Fakat Hadiya’nın babası evliliğe karşı çıkarak ‘çocuğunun evliliğinin iptal edilerek babasının evine döndürülmesi’ isteğiyle Kerala Yüksek Mahkemesi’ne başvurdu.

Guardian’ın haberine göre mahkeme Mayıs’ta, evliliği geçersiz kıldı ve geri dönmek istememesine rağmen kadını Kottayam’da ailesinin yaşadığı eve ‘zorla’ gönderdi.

Mahkeme: Kadın zayıf, savunmasız, sömürülebilir

Shafin Jahan ve Hadiya

Mahkeme Hadiya’yı ‘zayıf ve savunmasız, pek çok açıdan sömürülebilir’ olarak tanımladı ve ‘evliliği hayatta vereceği en büyük karardır, ebeveynlerinin rızası olmadan alınamaz’ dedi.

Jahan, evliliğini iptal eden kararın geçerliliğini inceletmek üzere Yargıtay’a başvurdu ve Yüksek Mahkeme’nin verdiği kararın ‘Hindistan’da kadın özgürlüğünü baltalayan ve kendileri adına düşünmelerini engelleyen bir karar olduğunu’ söyledi.

‘Cihat aşkı’

Fakat alt mahkemenin kararını değiştirmek yerine Yargıtay kararı onayarak Jahan’a ‘love jihad’ (cihat aşkı) soruşturması açtı.

Cihat aşkı ise, Hindu topluluklarda ‘müslüman erkeklerin evlenme yoluyla hindu kadınları müslüman yapması’ iddiasına verilen ad.

Hadiya hala ev hapsinde

Mayıs’tan beri babasının evinden çıkamayan Hadiya’nın telefona ya da internete de erişimi bulunmuyor üstelik evin kapısında polis nöbet tutuyor.

‘Ailesi tarafından kadının rızasının ve hürriyetinin kısıtlandığını’ belirten kadın hakları aktivistleri, ‘Bu devletin uyguladığı yasadışı bir ev hapsi’ diyor.


Karınca Dış Haberler