Ana SayfaGüncelYıldırım’dan Bahçeli’nin ‘referandum savaş sebebi sayılmalı’ sözlerine yanıt

Yıldırım’dan Bahçeli’nin ‘referandum savaş sebebi sayılmalı’ sözlerine yanıt

HABER MERKEZİ – Irak Kürdistan Bölgesi’nin referandum kararı için MHP lideri Bahçeli’nin “Bu referandum Türkiye için gerekirse savaş sebebi sayılmalıdır” sözlerini değerlendiren Başbakan Yıldırım, “Burada Irak’ın parçası olan bir bölgesel yönetim var. Bu savaş nedeni olmaz” dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, Vietnam ziyaretinin dönüşünde uçakta aralarında hükümete yakın medya kuruluşlarının temsilcilerinin bulunduğu gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Yıldırım, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Irak Kürdistan Bölgesi’nde 25 Eylül’de yapıması öngörülen bağımsızlık referandumuna dair “Savaş sebebi sayılmalıdır” sözlerini değerlendirdi.

“Savaş kiminle kimin arasında olur? Savaş devletle devlet arasında olur. Biz bunları devlet olarak tanımıyoruz” diyen Yıldırım’ın referanduma dair açıklamaları şöyle:

Bizim bu kararla ilgili duruşumuz çok açık ve net. Başından beri bunun yanlış bir adım olacağını söyledik. Bugün de aynı şeyi söylüyoruz. Bölgede zaten yeterince sorun var. Bunları çözmeden yeni bir sorun alanı oluşturmaktan başka bir işe yaramaz. Behemehal bu karar iptal edilmeli. Irak merkezi yönetimi istemiyor, İran, Türkiye istemiyor. ABD istemiyoruz diyor. Avrupa ülkeleri “zamansız” diyor. Bunları dikkate aldığımızda bu konuda Kuzey Irak yönetiminin ısrar etmesinin bir anlamı yok. Üstelik bölgedeki gurupların kendi aralarında da tam görüş birliği yok. Farklılıklar var. Neresinden bakarsanız bakın referandum kararı yanlıştır. Kerkük’te Türkmenler, Araplar var. Burayı da bu işe dahil etmesi durumunda işler daha karmaşık hale gelecek. Nasıl geçmişte Kerkük’te oldu bitti yapıldıysa bundan sonrası da benzer bir sıkıntıyı yaşatabilir. Dolayısıyla ne bölgeye ne kendilerine hiçbir fayda getirmeyecek bu yanlış yoldan dönmeleri gerekir.

Savaş kiminle kimin arasında olur? Savaş devletle devlet arasında olur. Biz bunları devlet olarak tanımıyoruz. Bir devlet bize kafa tutar, egemenlik haklarımıza karşı hareket içinde olursa bizim için savaş sebebidir. Ama burada Irak’ın parçası olan bir bölgesel yönetim var. Bu savaş nedeni olmaz.

Yıldırım, ‘tek tip kıyafet’ uygulamasında çalışmaların devam ettiğini belirtirken, Koray Aydın’ın Meral Akşener’in partisinde yer alması için de “Demek ki ikna edilmiş” yorumunda bulundu.