Ana SayfaGüncelYüksekdağ’dan Sur çağrısı

Yüksekdağ’dan Sur çağrısı

HABER MERKEZİ – Tutuklu HDP eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Sur’un yıkımına karşı bir mektup kaleme aldı. Yüksekdağ mektubunda, Sur’a ve Sur’un Yıkımına Hayır Platformu’na destek verme çağrısında bulundu.

Milletvekilliği ve parti üyeliği düşürülen Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Sur’un yıkımının durdurulması talebiyle başlatılan kampanyaya destek verdi.

Tutuklu bulunduğu Kandıra 1 Nolu F Tipi Kapalı Cezaevi’nden bir mektup gönderen Yüksekdağ, Sur’un Yıkımına Hayır Platformu’na destek vermeye çağrısı yaptı ve “Güçlü insanlık dayanışmasıyla Sur’u yaşatabiliriz” dedi.

Yüksekdağ’ın mesajı şöyle:

Bin yıllar boyunca nice kuşatma, yıkım ve gasp etme saldırısının çemberinden geçmiş Sur, bugün de yok edilme tehlikesiyle karşı karşıya. Halen ölümün, ablukanın, yıkımın sonuçları ortada dururken, zulüm ve yağma siyaseti, yeni bir şiddet ve yok etme planının peşinde. Bu planın amacı çok açık: Tarihiyle, toplumuyla, kültürüyle baş eğdiremedikleri, devşirip kişiliksizleştiremedikleri Sur halkını yurdundan zorla koparmak, kendi topraklarında sürgün hale getirmek ve Sur’da soluk alan tarihsel varlığı nefessiz bırakmak istiyorlar. Ama karşılarında parayla satın alınamayacak, gasp ve yağmaya teslim olmayacak güçlü bir insanlık değeri var.

Sur, başta Kürt halkı olmak üzere bütün Mezopotamya, Türkiye halklarının yaşayan tarihsel değeridir. Savaşla tamamen yıkıp yok edemedikleri Sur’u bu kez ekonomik, sosyal yıkım makinalarıyla yok etmeye girişenler bilmeli ki, Sur’da tarihi yaşam yıkılırsa onlar da yıkılır. Büyük kültür mirası olarak Sur, direnen toplumsal hafıza ve direnen halk demektir. Bu gerçeğe saygı duymayanlar kendilerinden önceki zalim muktedirler gibi gerçeğin gölgesinde kalmaya mahkumdur.

Bugün Sur’a dönük geliştirilen aklın ve vicdanın kabul etmeyeceği yıkım saldırıları karşısında durmak hepimizin ortak sorumluluğudur. Türkiye’nin dört bir yanından yaşama, tarihe, kültüre ve insana sahip çıkmak için geliştirilen her duyarlı tutum çok önemli ve değerlidir. Bu nedenle bütün Türkiye halklarını Sur’a ve Sur’un Yıkımına Hayır Platformu’na destek vermeye çağırıyorum. O kadim surlar, sokaklar ve yurtsuzlaştırılmaya direnen kadınlar, çocuklar bir kez daha abluka ve yıkım karşısında dayanaksız bırakılmamalı. Güçlü insanlık dayanışmasıyla Sur’u yaşatabiliriz. Sesimizle, eylemimizle, imzamızla Sur’da yaşam ve insanlık için omuz omuza verelim. Biz tutsak siyasetçiler olarak yüreğimizle, direncimizle halkımızın yanındayız. Yıkıma izin vermeyelim, halklarımızın yeniden kurucu iradesi ve dayanışmasını büyütelim.

Sur’da son durum

Sokağa çıkma yasakları sırasında yıkımın hedefi olan Diyarbakır’ın Sur ilçesindeki iki mahallede, “kentsel dönüşüm” adı ile başlatılan yıkım sürüyor.

Lalebey ve Alipaşa mahallelerinde evleri boşaltılanların bulunduğu noktalarda başlayan yıkım sürerken, yıkıma tabi olmayan sokakların ise elektrik ve suları kesiliyor.