Ana SayfaGüncelZülfü Livaneli’den Sur çağrısı: Sahip çıkalım

Zülfü Livaneli’den Sur çağrısı: Sahip çıkalım

HABER MERKEZİ – Sur’un ‘kamulaştırma’ adı altında yıkılmasına tepki gösteren sanatçı Zülfü Livaneli, “Sur hayatımda önemli bir yer tutuyor. Bu ülkeye bağlı herkes Sur’a sahip çıkmalı” dedi.

Diyarbakır’ın Sur ilçesindeki Alipaşa ve Lalebey mahalleleri dün sabah saatlerinde bariyerlerle abluka altına alınıp yıkılmaya başlandı.

Yıkıma tepkiler sürerken, ünlü sanatçı Zülfü Livaneli de yıkıma tepkisini dile getirdi.

“Sur’a sahip çıkalım” diyen Livaneli’nin mesajı şöyle:

Sur benim için çok önemli. Hayatımda yer tutan bir yer çünkü büyük bir tarihi eser ve UNESCO’ya göre bütün tarihi anıtlar korunmalıdır. Bana göre en büyük anıt insandır, orada (Sur’da) yalnız binalara değil insanlara yapılanlar da benim yüreğimi yaktı ve ben bunu protesto etmek için UNESCO’daki büyük elçilik görevimden istifa ettim. Yani ben Sur’u yüreğimde hiçbir zaman terk etmedim. Türkiye’de kendini sorumlu hisseden, bu ülkeye bağlı hisseden, bu toprağa ve Sur’a bağlı hisseden hiç kimsenin de terk etmesini de istemem, Sur’a sahip çıkalım.

Sur için UNESCO’daki görevini bırakmıştı

Yaklaşık 20 yıl UNESCO’nun İyi Niyet Elçiliği görevini yürüten Zülfü Livaneli, 25 Mayıs 2016’da görevinden istifa ettiğini açıklamış, istifasına ‘kurumun, hükümet politikalarını eleştiremez konuma düşmesini’ gerekçe göstermişti.

Livaneli istifa mektubunda UNESCO’nun yapısı gereği hükümetlerarası bir kuruluş olduğunu, devletler tarafından finanse edildiği için, hükümet politikalarını eleştiremez konuma düştüğünü belirtmişti.

İnsan hakları ihlallerine, düşünce ve basın özgürlüğüne vurulan darbelere dikkat çeken Livaneli, bunlar karşısında susarak İnsanlık Zirveleri yapmanın ve soyut barış söylemlerinde bulunmanın, UNESCO’nun temel idealleriyle çelişki oluşturduğunu vurgulamıştı.

Livaneli UNESCO’ya şöyle seslenmişti:

Bunlar karşısında susarak insanlık zirveleri yapmak ve soyut barış söylemlerinde bulunmak, UNESCO’nun temel idealleri ile çelişki oluşturuyor. Sur’daki tarih hazinesi yok edilirken İstanbul’da Dünya Kültür Mirasını Koruma konuşmaları yapmak iki yüzlülük anlamına geliyor.