Ana SayfaGüncel2019’a hazırlık: 17 yıl sonra ‘Saray koalisyonu’ mu?

2019’a hazırlık: 17 yıl sonra ‘Saray koalisyonu’ mu?

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı yardımcısının da partili olması için yasa değişikliği yapılacağı belirtiliyor. Böylece Erdoğan’ın Bahçeli’yi yardımcısı yapmasının önü açılacak ve Erdoğan’ın 16 Nisan referandum sürecinde “anayasa değişikliğiyle bitecek” dediği koalisyon hükümetleri dönemine 17 yıl sonra geri dönülmüş olacak. MHP ise konuyla ilgili haberleri yalanlıyor.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, öne çekilmemesi durumunda 3 Kasım 2019 yılında birlikte yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimine yönelik çalışmaları devam ediyor.

Kulislerde; Erdoğan’ın, 2019 yılında yapılacak seçimi kazanabilmek için ittifak halinde olduğu MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve 15 Temmuz’un yıldönümündeki anma etkinliğine de katılan eski Başbakan Tansu Çiller gibi isimlere “Cumhurbaşkanı yardımcılığı” görevini önerebileceği konuşuluyor.

Erdoğan’ın bunu, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda yüzde 51’lik oy oranını garantileyebilmek için yapacağı belirtiliyor.

Bu kapsamda AKP hükümetinin TBMM’ye sunduğu anayasaya değişikliğine uyum yasa tasarısında “Cumhurbaşkanı yardımcılarının da partili olabilmesi” öngörülüyor.

Cumhuriyet’ten Emine Kaplan’ın haberine göre Bahçeli’nin bu öneriyi kabul etmesi durumunda cumhurbaşkanı yardımcısı olsa bile MHP Genel Başkanlığı görevi devam edecek.

Ancak bu sistemle Erdoğan’ın 16 Nisan referandum sürecinde “anayasa değişikliğiyle bitecek” dediği koalisyon hükümetleri dönemine 17 yıl sonra geri dönülmüş olacak.

Ayrıca Erdoğan’ın AKP-MHP ortaklığı olması durumunda vekâleti de Bahçeli’ye bırakması gündeme gelecek.

Söz konusu paketin, Meclis’in 1 Ekim’de açılmasıyla birlikte komisyon ve genel kurul gündemine gelmesi bekleniyor.

Cumhurbaşkanı’na vekalet edebiliyor

Anayasa değişikliğine göre cumhurbaşkanı yardımcıları, Yüce Divan’da yargılanabilecek.

Yine anayasa değişikliğine göre Cumhurbaşkanı’na cumhurbaşkanı yardımcısı vekâlet edebiliyor.

MHP’den yalanlama

Bahçeli’nin 2019’daki seçimler öncesinde AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yardımcılığına getirileceği yönündeki haberleri MHP ise yalanlıyor.

Partinin Genel Başkan Yardımcısı Celal Adan tarafından yapılan açıklamada, konuya ilişkin haberler yalanlanırken, “Kahvehane dedikodularıyla beslenmiş, siyasi dolaplarla süslenmiş bu haber bir kötü niyetin yansıması, bir operasyonun enstrümanıdır” denildi.


MHP’den ‘Bahçeli başkan yardımcısı olacak’ haberlerine yalanlama