Ana SayfaGüncel202 gündür açlık grevindeki Nuriye Gülmen zorla yoğun bakıma kaldırıldı

202 gündür açlık grevindeki Nuriye Gülmen zorla yoğun bakıma kaldırıldı

HABER MERKEZİ – Açlık grevi eyleminin 202’nci gününde olan Nuriye Gülmen, tutulduğu Sincan Cezaevi Hastanesi’nden zorla çıkarılarak Ankara Numune Hastanesi yoğun bakım servisine kaldırıldı. Gülmen’in sosyal medya hesabından yapılan açıklamada “Duruşmaya 2 gün kala bunun yapılmasında amaç Nuriye’yi duruşmadan kaçırmak” denildi.

Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile ihraç edildikleri işlerine geri dönebilmek talebiyle açlık grevi eylemi yapan tutuklu akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça’nın eylemleri 202. gününde.

Açlık grevini zorla kaldırıldıkları Sincan Cezaevi Kampüsü Hastanesi’nde devam ettiren eğitimcilerden Nuriye Gülmen’in zorla Ankara Numune Hastanesi yoğun bakım servisine kaldırıldığı öğrenildi.

Gece 03.30 saatlerinde odasından zorla çıkartılan Gülmen’in yanına Ankara Tabip Odası’ndan (ATO) doktorları ve avukatları yaklaştırılmazken, Mezopotamya Ajansı‘na bilgi veren Avukat Aytül Kaplan, “Gülmen’in bilinci açık. Eğer hastaneye götürülmeseydi iki gün sonraki duruşmaya katılacaktı” dedi.

Gülmen’in doktoru ATO yöneticisi Onur Karahan da bundan sonra Gülmen’in yoğun bakım ünitesinde bekletileceğini ve orada gözlem altında tutulacağını ifade ederek, kendilerinin ise Gülmen’e yaklaşmasına izin verilmediğini söyledi.

BBC Türkçe’ye de açıklamalarda bulunan Karahancı, tıbbi olarak zorla müdahale edilmiş olmasa dahi Nuriye Gülmen’in kendi isteği dışında Numune Hastanesi’ne kaldırılmış olmasının bile bir ‘zorla müdahale’ olarak görülmesi gerektiğini belirtti.

Karahancı, şöyle konuştu:

Nuriye Gülmen’e zorla müdahale ettiler zaten şu anda, zorla yoğun bakıma taşıdılar. Kişi bunu istemiyor. Bireyin bir kararı var. Ama buna rağmen böyle bir şey yapılıyor ve bireye rağmen yapılan her şey onları daha da keskinleştiriyor.

‘Amaç Nuriye’yi duruşmadan kaçırmak’

Nuriye Gülmen’in sosyal medya hesabından da şunlar paylaşıldı:

Nuriye Gülmen kaldığı hastane odasından yeni hiç bir durum yokken, kitap okurken zorla kaçırılıp Numune Hastanesi’ne getirilmiş. Yoğun bakım servisine konmuş. Yoğun bakım önüne jandarma etten duvar örmüş. (Geçen hafta mahkeme için personeli yoktu!) Refakatçisi kardeşi Beyza yanına alınmıyor! Nuriye avukatlarına gösterilmiyor! 28 Eylül’de Sincan’da yapılacak duruşmaya 2 gün var! Duruşmaya 2 gün kala bunun yapılmasında amaç Nuriye’yi duruşmadan kaçırmak. Nuriye duruşmaya hazırlanıyordu. Nuriye ve Semih AKP iktidarı tarafından mahkemeye dahi çıkarılmayarak kaçırılıyor! Milyonların gözü önünde cinayet işliyorlar! Nuriye ve Semih’e sahip çıkalım! AKP’nin öldürmesine izin vermeyelim! Başlarına gelen herşeyden iktidar sorumludur!

Gülmen’in kardeşi ve refakatçisi Beyza Gülmen de gece yaşananları Jin News‘e şöyle anlattı:

Saat gece iki sıralarında geldiler. Biz kitap okuyorduk henüz uyuyamamıştık. Böyle bir şey bekliyorduk çünkü en son doktorlar geldiğinde ‘Sizi biraz kötü görüyoruz, bu durum ne olacak?’ diye baskı yapıp duruyorlardı. Biz de tedirgindik. Ses geldi, daha sonra dışarıdan baktık ordu şeklinde çok sayıda gardiyan, doktorlar, cezaevi müdürü geldi. Birden içeri girdiler, yine aynı şeyi söylediler. ‘Yoğun bakımda kalmanız gerekli, durumunuz iyi değil’ dediler. Ablam da ‘Bu saatte niye geldiniz?’ diye sordu. ‘Daha müdahale olmayacak, sakin olun’ dediler. Ben de bunun şimdi değil ama ileride olacak anlamı taşıdığını söyledim. Sonra beni odadan çıkarmaya çalıştılar. Ben de çıkmayınca zorla gardiyanlar tarafından çıkardılar. O sırada Semih abiler durumun farkına vardılar. Kapılara falan vurmaya başladılar. Daha sonra çıkarıp ambulansla hastaneye getirdiler. Bana ‘Sen de geleceksin’ dediler, daha sonra ‘yoğun bakımda refakatçi kalınmıyormuş’ dediler.

Ben burada kaldım, ablamı tek başına götürdüler. Geldiğimde çevik, sivil, jandarma doluydu tüm hastane. Hastanede kaldığı bloka bile girilmiyor. Sabah doktorlardan bilgi almak istediğimizi söyledik. ‘Giremezsiniz, polisten izin alın’ dediler. İhtiyaçlarını tedarik ettiklerini söylemişler. Tek başına tutuluyor. Ne olduğu da belli değil.

Ablam adeta kaçırılır gibi götürüldü. Ablam baştan beri ‘ben hasta değilim, beni işime iade edin’ diyor. Gecenin bir yarısı gelip kaçırıyorlar. İlk duruşmaya kadar savunmasını hazırlamıştı. Bir kaç değişiklik yaptı. Çok çıkmak istiyordu mahkemeye. Duruşmaya getirilmedikleri için tutukluluk halinin devamına karar verdiler. Artık hiç kimse bunların yalanlarına inanmıyor. Onlar da bildikleri için bu kadar korkuyorlar. Mahkemeye getirmemek bütün olanakları kullandılar için ama bunun boşa çıkacağına inanıyorum. Ablamı oradan alalım.

CHP’li vekil başhekim yardımcısı ile görüştü

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan ise Ankara Numune Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Nurullah Zengin ‘idari toplantıda’ olduğu için başhekim yardımcısı ile yaptığı görüşmeyi aktardı:

Ben biraz önce görüşme yapmaya çalıştım, başhekim meşgul olduğunu ve idari toplantı olduğunu ama başhekim yardımcısının gelebileceğini, onunla görüşebileceğimizi söylediler. Başhekim yardımcısıyla yaptığımız görüşmede, ‘Nuriye’nin sağlık durumuna ilişkin Sincan Cezaevi Kampüsünde kendisini izlemekte olan nörolog ve psikiyatristin bazı gözlemleri olduğu, kendisinin su alımında sıkıntı çektiği, aynı zamanda koku duyusunda zayıflama olduğu, sıkça uyku hali durumuna girdiği, bu duruma müdahale etme durumunun oradaki koşullarda mümkün olamayacağı kaygısıyla doktorların isteği üzerine buraya getirildiğini’ ifade etti. ‘İradesi dışında herhangi bir müdahalenin burada kesinlikle olmayacağını, kaldı ki bir tutanak tutulduğunu, burada sağlıkla ilgili herhangi bir müdahaleye kendisinin izin vermediğini, onun izni olmaksızın yapılabilecek hiçbir şey olmadığını’ söyledi.

Avukat arkadaşlarımız da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararıyla kendi seçtiği doktorların her gün onu görebileceğini söylediler. Onların da davet edilmeyeceği ile ilgili kesin bir bilgi almadık. Ancak her gün bir tabibin hepimizi saat saat bilgilendireceği ifade edildi. Kendisi tek odada, yalnız kalıyor.

Acun Karadağ: Nuriye kaçırılmıştır

Ankara Numune Hastanesi’ne gelen Acun Karadağ, Jin News’e yaptığı açıklamada Gülmen’in kaçırıldığı sırada kitap okuduğunu belirterek, “Diyoruz ki kitap okuyan bir insanın bilinci yerindedir, sizden tedavi gibi talebi de yok ama zorla alıp buraya getiriyorsunuz. Bu bir kaçırmadır. Nuriye kaçırılmıştır. Mahkemeye iki gün kala bunun yapılması anlamlıdır, biz okuyabiliyoruz neden yaptıklarını” dedi.

Gülmen’in ‘güvenlik’ gerekçesiyle davaya getirilmediğini ancak günler sonra hastaneye getirebildiğine dikkat çeken Karadağ şöyle konuştu:

‘Yeterli güvenliği sağlayamayız’ diyerek adliyeye getirmediler ama gecenin bir vakti yoğun güvenlikle buraya getirdiler. Hatta yukarıdan da helikopterleri döndürdüler, Nuriye’yi getirdiler. Adliyeye de getirebilirlerdi. Şöyle bir tercihleri var: Nuriye’yi hiçbir şekilde kitleye göstermek istemiyorlar. Çünkü gerçekten utanç duyulacak bir hale soktular Nuriye’yi. Hemen işlerini geri verebilecekleri durumu böyle kördüğüm haline getirdiler. Kendileri de işin içinden çıkamıyorlar, korkuları çok büyük. Bu halkın da korkusudur, halkın tepkisinden de korkuyorlar.

Nuriye de Semih de davaya katılmak istediler, savunmalarını yapmak istediler. Dün Esra görüşe gittiler ve mahkemeye gelmek istediklerini ifade ettiler. Ama getirilmemeleri için bunlar yapılıyor. Daha önce söyledikleri yalanlar açığa çıktı. Süleyman Soylu ‘Yiyorlar, içiyorlar’ dedi, madem öyle fotoğrafını çekseydiniz, mahkemeye getirseydiniz, gösterin çocukları. Demek ki yalanın ortaya çıkmasından ve tepkiden korkuyorlar.

İkinci duruşma 28 Eylül’de

İlk duruşmaya getirilmeyen eğitimcilerin davasının ikinci duruşması ise 28 Eylül Perşembe günü Sincan Cezaevi Yerleşkesi’ndeki duruşma salonunda görülecek.