Ana SayfaGüncelAdana’da Vicdan ve Adalet Mitingi: Demirtaş’tan mesaj

Adana’da Vicdan ve Adalet Mitingi: Demirtaş’tan mesaj

HABER MERKEZİ – Halkların Demokratik Partisi, Diyarbakır ve Van’ın ardından Adana’da “Vicdan, Adalet ve Demokrasi Mitingi” düzenledi. Mitinge gönderdiği mesajında yeni bir savaş tezkeresinin onaylandığını belirten tutuklu HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Şimdi bizler başta olmak üzere tüm demokrasi güçleri rollerini çok iyi oynamalıdır” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), “Durmayalım Dur Diyelim, Faşizmi Durduralım” sloganıyla Uğur Mumcu Meydanı’nda HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay’ın da katılımıyla “Vicdan, Adalet ve Demokrasi Mitingi” düzenledi.

Miting alanı HDP bayrakları ile süslenirken alana, “Demokrasi ve barış için, durmayalım faşizmi durduralım”, “Doğal, kültürel varlıklar talan edilemez”, “Emekçilerin sosyal hakları gasp edilemez” ve “Toplumsal barıştan vazgeçilemez” yazılı pankartlar asıldı.

Mitinge gelenler iki farklı arama noktasından üç kez aranarak miting alanına giriş yaptı.

Mitinge HDK, DBP, KESK, CHP, TMMOB, Adana Tabip Odası, Adana Alevi Platformu, Halkevi, EMEP, Birleşik Haziran Hareketi temsilcileri de katıldı.

Koma Pel’in sahne almasıyla başlayan miting Pınar Aydınlar’ın sahne almasının ardından konuşmalara geçildi.

HDP Adana İl Eşbaşkanı Hüseyin Beyaz, “Miting amacımız vicdan ve adaleti bu ülkeye getirmek” dedi.

Ardından HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın mesajını okudu.

Demirtaş: Yeni bir savaş tezkeresi onaylandı

Demirtaş’ın mesajında şu ifadeler yer aldı:

Değerli kardeşlerim, hepinizi Edirne Cezaevi’nden sevgi ve saygıyla selamlıyorum.

Bugün Adana’da barış ve demokrasi düşmanı olan faşizme dur demek, faşizmi durdurmak için bir araya geldiniz. Her yaşadığımız gün, her yaşadığımız an ülkemiz ve bölgemizdeki barış ve demokrasi mücadelesinin önemini biraz daha fazla gösteriyor. Meclis’te savaş politikalarından yana olanlar; Ortadoğu’daki yanlış politika ve işbirlikleriyle ülkeye ve topluma 6 yıldır büyük zarar verenler yeni bir savaş tezkeresini onayladı. Barış, demokrasi, özgürlük, adalet ve eşitlikten yana olanlar, yani bizler ise bir kez daha savaş tezkeresine ‘hayır’ dedik. Hem farklı halkların ve inançların eşit, özgür ve birlikte yaşamına düşman olanlara hem de Kürt halkının kendi geleceğini tayin etme hakkına gayri meşru diyenlere onurlu ve kararlı bir cevap verdik. Türkiye’de faşizmin kurumsallaşması için her gün yeni bir adım atılıyor. Fütursuzca sürdürülen baskılara her gün bir yenisi ekleniyor. Siyasi ömrünü baskı, zulüm ve saldırı politikalarıyla uzatmaya çalışan AKP-MHP ittifakının önündeki en büyük engel faşizme karşı direnenlerdir.

Evet bu direniş faşizme ve savaş politikalarına karşıdır; bu direniş zulme ve haksızlıklara karşıdır; bu direniş demokrasi, eşitlik ve özgürlük, insan hakları içindir. Bu direniş tarihseldir, onurludur ve çok değerlidir. Şimdi bizler başta olmak üzere tüm demokrasi güçleri rollerini çok iyi oynamalıdır. HDP başta olmak üzere bütün muhalif güçlerin bu mücadeleyi büyütmesi gerekir. Milyonlarca insanın kararlı ve umutlu duruşunu bilerek ve bunun hakkını vererek hareket etmeliyiz. En geniş toplumsal muhalefet cephesinin örülmesine yardımcı olmalıyız.

Değerli kardeşlerim, emin olun toplumun gözü kulağı HDP’dedir. Asla taviz vermediğimiz barış ve demokrasi mücadelesini kazanabilmenin biricik yolu omuz omuza direnmektir. Her yerde mücadelemizi ve çabalarımızı büyütmeliyiz, örgütlü duruşumuzu güçlendirmeliyiz. Bu tarihi dönemde HDP, Türkiye’nin ve Ortadoğu’nun demokratik geleceğinin inşasında olmazsa olmaz bir demokrasi gücüdür. Birlikte yaşamı ve barışı savunarak; ülkemizdeki inanç, mezhep, etnik kimlik, yaşam tarzı farklılıklarını demokrasi çatısı altında eşit ve özgür yaşamın bir fırsatı ve yolu olarak görmekten vazgeçmeyecektir. Demokrasi mücadelesini büyüttükçe barışı kazanmanın ve kurmanın yolunu da büyüteceğiz. Hepimize kolay gelsin, yolumuz açık olsun. Mutlaka kazanacağız.

Miting, HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay’ın konuşmasıyla devam etti.

img

“Erdoğan-Bahçeli ittifakının ülkeyi kaosa sürüklediğini” söyleyen Kemalbay, bu ittifakın kendine muhalif olan tüm kesimlere saldırdığını belirtti.

Kemalbay, “Bir taraftan milliyetçi, bir taraftan siyasal İslam’da yeniden kendini inşa etme taraftarıdır” dedi.

Dün Meclis’ten geçirilen tezkereye de tepki gösteren Kemalbay, “Savaşınızı Irak’taki Kürdistan’a Suriye’deki Rojava’ya sıçratmaya hakkınız yok” dedi.

AKP’nin Suriyeli mülteci politikalarına da değinen Kemalbay, “İşçiler haklarını aramaya kalktıklarında büyük kol kuvvetlerini buluyorlar. Haklarını aramak istediklerinde OHAL ve KHK’lerle karşılaşıyorlar. Oysa AKP Genel Başkanı ‘Biz büyük bir ülkeyiz’ diyor. Oysa her 4 gençten biri işsiz. TÜİK verilerine göre, yüzde 10 üzerinde işsizlik var. Soruyorum Erdoğan’a büyük Türkiye bu mudur?” dedi.

Konuşmaların ardından mitinge sona erdi.


Bu haber Mezopotamya Ajansı’ndan derlenmiştir.