Ana SayfaGüncelAlmanya heyeti Konya’daki NATO üssünde

Almanya heyeti Konya’daki NATO üssünde

HABER MERKEZİ – NATO Genel Sekreter Yardımcısı Rose Gottemoeller’in başkanlık ettiği Almanya parlamenter heyeti, NATO misyonunda görevli Alman askerleri ziyaret etmek üzere Konya’ya ulaştı. Basına kapalı olarak gerçekleştirilen ziyaret öncesi konuşan Sosyal Demokrat Parti milletvekili Wolfgang Hellmich, NATO şemsiyesi altında yapılan bu ziyaretin, “Alman askerlerini her an ziyaret edebilmeleri gerektiği konusundaki haklılıklarını güçlendirdiğini” ifade etti.

Türkiye hükümetinin, Almanya milletvekillerinin İncirlik’teki üssün ardından Konya’daki Alman askerlerini ziyaret etmesine de izin vermemesi nedeniyle tırmanan gerilim, NATO’nun ziyaret formülüyle düşürülmeye çalışılıyor.

NATO Genel Sekreter Yardımcısı Rose Gottemoeller’in başkanlık ettiği ve Almanya’da farklı siyasi partilerdeki milletvekillerinden oluşan heyet, NATO tarafından hazırlanan program kapsamında bugün Konya’daki NATO üssünü ziyaret ederek, burada görev yapan Alman askerleriyle bir araya geliyor.

Heyetin ziyareti basına kapalı olarak gerçekleşiyor. Heyetin 16.00 sıralarında üs komutanlığından ayrılacağı belirtiliyor.

NATO’dan bazı yetkililerin de eşlik ettiği heyette şu isimler yer alıyor: Almanya Federal Meclis Savunma Komisyonu Başkanı Wolfgang Hellmich, Hristiyan Birlik Partisi’den Henning Otte, Reinhard Brandl, Julia Obermeier, Sosyal Demokrat Parti’den Rainer Arnold, Yeşiller Partisi’nden Tobias Lindner ve Sol Parti’den Alexander Neu.

Hellmich: Haklılığımızı güçlendiriyor

Sosyal Demokrat Parti (SPD) milletvekili Wolfgang Hellmich, ziyaret öncesi DW Türkçe’nin sorularını yanıt verdi.

Hellmich, yapılan bu ziyaretin haklılıklarını güçlendirdiği değerlendirmesinde bulundu:

Federal Meclis milletvekillerinden oluşan heyetin Konya’ya NATO şemsiyesi altında gerçekleştireceği ziyaret, askerlerimizi her an ziyaret edebilmemiz gerektiği konusundaki haklılığımızı güçlendiriyor.

Almanya-Türkiye gerginliği

Türkiye’nin Almanya milletvekillerine, İncirlik ve Konya için ziyaret izni vermemesi, Ankara ile Berlin arasında son dönemde yaşanan gerginliklerin daha da büyümesine yol açmıştı.

Almanya hükümeti, bu anlaşmazlıklar nedeniyle, İncirlik’te konuşlandırdığı birliklerini çekerek, Ürdün’e nakletmişti.

Hükümet ayrıca, Konya’daki NATO üssüne ziyaret taleplerinin de olumsuz karşılanması üzerine anlaşmazlığın çözümü için NATO’yu harekete geçirmişti.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, gerilimin aşılması için Türkiye ve Almanya hükümetleri ile görüşmeler gerçekleştirilmiş, ziyaretin NATO çatısı altında planlanarak gerçekleştirilmesi konusunda mutabakat sağlanmıştı.