Ana SayfaDünyaAlmanya’da emniyet ve bakanlık arasında ‘Öcalan posteri’ ayrışması

Almanya’da emniyet ve bakanlık arasında ‘Öcalan posteri’ ayrışması

HABER MERKEZİ – Cumartesi günü Köln’de düzenlenen Kürt Kültür Festivali’nde PKK lideri Abdullah Öcalan için özgürlük istenilen ‘Free Öcalan’ yazılı bir pankartın açılması üzerine Türkiye Almanya Büyükelçisi’ni Dışişleri Bakanlığı’na çağırmış, iki ülke arasında süren krize bir yenisi daha eklenmişti. Köln polisi kullanılan materyallerin ‘yasaklı semboller’ kataloğunda olmadığını belirtirken, Almanya İçişleri Bakanlığı ise ‘direkt yasaklı olmasalar da benzeyenlerin de yasak olması gerektiğini’ söylüyor.

17 Eylül’de Almanya ile Türkiye arasında haftalardır devam eden kriz başlıklarına bir yenisi daha eklendi.

Köln’de Demokratik Kürt Toplum Merkezi (NAV-DEM) tarafından düzenlenen 25’inci Kürt Kültür Festivali’nde  PKK lideri Abdullah Öcalan için özgürlük isteyen ‘Free Öcalan’ yazan bir pankartın uçakla gökyüzünde dolaştırılmasının ardından Almanya Büyükelçisi, Dışişleri Bakanlığı’na çağrılmıştı.


Krizin nedeni bu kez de ‘Öcalan posteri’: Almanya Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı


Türk Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada “PKK’nin Almanya’daki uzantıları tarafından bir etkinlik düzenlenmesine ve burada terör propagandası yapılmasına izin verilmiş olmasını kınıyoruz” denilmiş ve Almanya terörle mücadelede çifte standart uygulamak ile suçlanmıştı.

DW Türkçe’nin derlediği habere göre PKK’ye ve PKK lideri Abdullah Öcalan’a dair sembol ve posterlerin kullanılması ile ilgili ülke içerisinde bir karmaşa var.

Köln polisi ‘yasaklı kategorisinde değil’ diyor

Gösterinin düzenlendiği Köln kentinin Emniyet Müdürlüğü, İçişleri Bakanlığı genelgesindeki yasaklı semboller kataloğuna göre Öcalan’ın sadece sarı bez üzerindeki resminin yasak olduğunu belirterek, gösteri sırasında bu görünümdeki bir postere el konulduğunu ve bir gösterici hakkında suç duyurusunda bulunulduğunu açıkladı.

Ancak Köln Emniyeti gösteride ağırlıklı olarak Öcalan’ın elini çenesine dayadığı pozun yer aldığı posterlerin taşındığını, bunun da yasak kapsamına girmediğini belirtiyor.

İçişleri Bakanlığı karşı: ‘Yasaklı’ olmasa da benzeyenler de yasak

Almanya İçişleri Bakanlığı ise konu ile ilgili ‘katalogda çizili sembollerin genel bir derleme olduğu, birebir katalogdakilerle aynı olmasa da benzer sembollerin de yasak kapsamına girdiği’ açıklamasında bulundu.

Almanya İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Johannes Dimroth Berlin’de konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “PKK’ye ait bazı sembollerin yasaklanmasına yönelik eyaletlere gönderilen genelgelerin yeterli olup olmadığının açıklığa kavuşturulması gerekiyor” dedi.

Alman Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Martin Schäfer ise Almanya’nın ‘zaten PKK ile mücadele ettiğini’ ifade ederek, Türkiye’nin uyarıları için, “Türk tarafından uyarı ve dersler verilmesine ihtiyacımız yok” dedi.

Ne olmuştu?

Mart ayında yine Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nin (NAV-DEM) organizasyonunda Frankfurt kentinde Nevruz etkinlikleri düzenlenmişti. Bu gösteride PKK flamaları ve Öcalan posterleri kullanıldığı görülmüştü.

Frankfurt Başsavcılığı 18 Mart’taki etkinlikle ilgili “yasaklı PKK sembolleri” nedeniyle halihazırda 16 vakanın suç duyurusu aşamasında bulunduğunu, ancak polis tarafından henüz savcılığa iletilmediğini bildirmişti.