Ana SayfaDünyaAlmanya’da seçim günü

Almanya’da seçim günü

HABER MERKEZİ – Almanya’da seçmenler bugün Federal Meclis’in yeni üyelerini belirlemek üzere sandık başına gidiyor. Seçimde gözler mülteci karşıtı politikaları ile bilinen ve ilk kez meclise girmesi beklenen sağ popülist Almanya için Alternatif partisinin (AfD) üzerinde.

Almanya’da 61,5 milyon seçmen Federal Meclis’in yeni üyelerini belirlemek üzere bugün sandık başına gidiyor.

Seçim pusulasındaki yer alan 42 partiden Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU), Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller Partisi, Hür Demokrat Parti (FDP), Sol parti ve Almanya İçin Alternatif’in (AfD) yüzde 5 barajını aşarak Federal Meclis’e girmesi beklenirken, mevcut Başbakan Angela Merkel’in yarışı önde tamamlayacağı tahmin ediliyor.

DW Türkçe‘nin haberine göre Federal Meclis seçimleri için farklı partilerden 90’ın üzerinde Türkiye kökenli aday da yarışıyor.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Türkiye’nin düşmanları” oldukları suçlamasıyla oy verilmemesi çağrısı yaptığı CDU, SPD, FDP ve Yeşiller Partisi’nde 52 Türkiye kökenli aday bulunuyor.

Meclise girecek üçüncü parti

2017 genel seçimlerinde gözler, sandıktan birinci ve ikinci parti olarak çıkmasına kesin gözüyle bakılan CDU ile SPD’den ziyade Federal Meclis’e üçüncü olarak girmek isteyen partilerin üzerinde.

Anketlere göre, Sol Parti ve radikal sağcı Almanya İçin Alternatif’in (AfD) oy oranları birbirine yaklaşırken, onları Hür Demokrat Parti ve Yeşiller izliyor.

Altmeier: AfD’yi seçeceğinize, oy vermeyin

Federal Meclis’e üçüncü parti olarak girmesi beklenen partilerden AfD, mülteci karşıtı politikalarıyla biliniyor ve ‘Nazi’ yanlısı olarak görülüyor.


Nazilere benzetiliyor: Almanya’da anketlere göre ana muhalefet partisi aşırı sağcı AfD olabilir


AfD’nin üçüncü parti olma ihtimaline karşı hemen tüm siyasi partiler, seçmenlere ülkenin geleceğine yönelik çağrıda bulunarak AfD’nin “anayasaya düşman eğilim” gösterdiği uyarısını yaptı.

Birçok siyasi parti, AfD’nin bir “yalan partisi” olduğunu öne sürerek, Federal Meclis’e girmeleri durumunda, “Nazilerin yeniden parlamentoda yer alacağı” değerlendirmesini yaptı.

Son olarak Başbakanlık Müsteşarı Peter Altmeier seçimlere sayılı günler kala “oy vermeyen bir seçmenin, AfD’ye oy veren bir seçmenden” daha iyi olduğunu belirterek, “AfD’ye verilecek oyun savunulacak bir yanı yok” şeklinde konuştu.




Önceki Haber
İstanbul’da iş cinayeti: İnşaatın 11. katından düşen işçi yaşamını yitirdi
Sonraki Haber
Demirtaş ‘Seher’i anlattı: Kitabı kadınlara ithaf ettim ama mesaj erkeklere