Ana SayfaDünyaArjantin’de insanlığa karşı suçlardan 6 kişiye müebbet hapis cezası

Arjantin’de insanlığa karşı suçlardan 6 kişiye müebbet hapis cezası

HABER MERKEZİ – Arjantin’de mahkeme, askeri dikta sırasında yaşanan “Kirli Savaş” sırasında insanlığa karşı işlenen suçların görüldüğü davada 6 kişiye müebbet olmak üzere toplamda 10 kişiye hapis cezası verdi.

Arjantin’de mahkeme, tarihi bir karar alarak ülkede 1970 ve 80’li yıllarda yaşanan “Kirli Savaş” sırasında insanlığa karşı işlediği suçlardan ötürü 17 kişi hakkında karara vardı.

Telesur‘da yer alan habere göre mahkeme, dönemin üst düzey yetkilileri “El Tuerto” Albornoz, Luis De Candido, Ricardo Oscar Sánchez, Miguel Moreno, Enrique del Pino ve Jorge Omar Lazarte’nin müebbet hapis cezası alması yönünde karar verdi.

Dört sanığa ise işkence, insan kaçırma, zorla kaybettirme ve cinsel tacizin aralarında bulunduğu çeşitli suçlara dayandırılarak 4 ila 18 yıl arasında değişen hapis cezaları verilirken, yedi kişinin beraat ettiği yönünde karar çıktı.

Karar öncesi ise mahkeme önünde toplanan mağdurların yakınları ve yüzlerce aktivist, zorla kaybettirilen, işkenceye maruz bırakılan veya öldüren aile üyelerinin fotoğrafları ve kişisel eşyalarıyla gösteri düzenledi.

Son 16 aydır Plaza de Mayo Anneleri’nin de yakından takip ettiği davada 409 tanık dinlenmişti.


Arjantin’in ‘Cumartesi Anneleri’nin adalet arayışı 40. yılında


Arjantin’de ‘Kirli Savaş’

“Kirli Savaş” sırasında yürütülen ilk büyük çaplı askeri operasyon olan 1975 yılında düzenlenen operasyonun hedefinde Halkın Devrimci Ordusu’nu (ERP) ve ülkedeki diğer sol güçleri ortadan kaldırmak vardı.

Isabel Peron’un hastalanmasının ardından başkan vekili Italo Argenti Luder tarafından verilen yetkiyle yürütülen operasyonlar, General Jorge Rafael Videla’nın askeri diktası altında devam etmişti.

Operasyonlar sırasında 30 bine yakın kişi “zorla kaybettirilmişti”.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Toronto'da festivalin ardından: Akın'dan 'Rojava filmi' yanıtı, bir Yılmaz Güney belgeseli ve daha fazlası
Sonraki Haber
BİR ETKİNLİK | Kadınlar, masallardaki toplumsal cinsiyet rollerini irdeleyecek