Ana SayfaGüncelAstana’da altıncı tur 14-15 Eylül’de: Sahada olan PYD masada da olacak mı?

Astana’da altıncı tur 14-15 Eylül’de: Sahada olan PYD masada da olacak mı?

HABER MERKEZİ – Türkiye, Rusya ve İran öncülüğündeki barış görüşmelerinin altıncı ayağı 14-15 Eylül’de Astana’da düzenlenecek. Merak edilen konuların başında ise Türkiye’nin karşı olduğu PYD’nin masada olup olmayacağı?

Suriye’de altı yıldır devam eden iç savaşı sonlandırmak ve ülkede barışı tesis etmek için 2015’ten beri aralıklarla Kazakistan’ın başkenti Astana’da sürdürülen görüşmelerin altıncı turu 14-15 Eylül tarihlerinde düzenlenecek.

Son olarak 4-5 Temmuz’da beşincisi düzenlenen Astana toplantısında çatışmasızlık bölgeleriyle ilgili ortak çalışma grubu oluşturma ve görüşmelere devam etme kararı alınmıştı.

Hangi konular masaya yatırılacak?

DW Türkçe’deki habere göre konuyla ilgili olarak Kazakistan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Astana’daki gelecek olan toplantıda ise Türkiye, Rusya ve İran; Suriye’deki “çatışmasızlık bölgelerindeki kontrol güçlerinin” faaliyetlerini değerlendirecek.

Ayrıca toplantıda İdlib, Humus ve Doğu Guta’da tesis edilecek çatışmasızlık bölgeleri ve mahkûmların takası da masaya yatırılacak.

PYD masada olacak mı?

Demokratik Birlik Partisi (PYD) konusunda Türkiye’nin duruşunda bir değişiklik yok ancak PYD’nin Astana’daki toplantıların bu turunda masada olup olmayacağı da henüz net değil.

Geçtiğimiz Temmuz ayının sonunda Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “Suriyeli Kürtler, diğer etnik ve mezhepsel gruplarla aynı haklara sahip. Tüm etnik ve mezhepsel gruplar çözüm sürecinde yer almalı ve Suriye devleti çerçevesi içinde haklarının sağlanacağından emin olmalı” demişti.

Yine Birleşmiş Milletler’in Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura da, “Suriyeli Kürtlerin görmezden gelinmemesi ve Kürt temsilcilerin Suriye’nin yeni anayasasının hazırlanması sürecine katılmasına izin verilmesi gerektiğini” söylemişti.

Bu gelişmeleri değerlendiren gazeteci Murat Yetkin, “Rusya PYD’nin resmen masaya oturmasından yana” demişti.

PYD Eşbaşkanı Salih Müslim ise tartışmalarla ilgili olarak, “O masalara nasıl oturacağımızın değil, geleceğin özgür Suriye’sini nasıl kuracağımızın hesabını yapıyoruz” değerlendirmesinde bulunmuştu.

Rakka’da IŞİD’le savaşan DSG, Deyr ez Zor operasyonuna hazırlanıyor

Öte yandan BM Temsilcisi de Mistura, dün yaptığı açıklamada, Rakka’nın IŞİD’den kurtarılması için Demokratik Suriye Güçleri (DSG) tarafından yürütülen operasyonun Ekim ayı sonuna kadar sonuçlanmasının beklendiğini belirtmişti.

de Mistura, PYD’nin silahlı gücü olan YPG’nin başını çektiği DSG’nin “muhtemelen Rakka’yı Ekim sonuna kadar özgürleştireceğini” ifade etmişti.

BM Temsilcisi ayrıca Rakka’nın ardından Deyr ez Zor’un da en geç Ekim ayı sonuna kadar kurtarılmasının beklendiğini belirtmişti.

IŞİD karşıtı koalisyonun ABD’li komutanı Stephen Townsend ise bugün yaptığı açıklamada Deyr ez Zor’u IŞİD’den kurtarma operasyonunda DSG’ye destek vereceklerini açıkladı.