Ana SayfaDünyaAvrupa Konseyi ‘Katalonya’daki sansür yasal’ dedi, gazeteciler ‘baskıyı’ Türkiye’ye benzetti

Avrupa Konseyi ‘Katalonya’daki sansür yasal’ dedi, gazeteciler ‘baskıyı’ Türkiye’ye benzetti

HABER MERKEZİ – Avrupa Komisyonu sözcüsü Margaritis Schinas, Katalonya’da 1 Ekim’de yapılması planlanan bağımsızlık referandumuna günler kala özerk bölgede ‘Evet’ kampanyası yürüten internet sitelerine İspanya tarafından getirilen ‘sansürü’ değerlendirdi. Schinas, ‘Yapılanlar anayasaya uygun’ derken, gazetecilerin “O zaman Türkiye’yi neden eleştiriyorsunuz, aynı şey?” sorusunu yanıtsız bıraktı.

Bağımsızlık referandumuna sayılı günler kala İspanya polisi, Katalonya hükümet binalarına baskın düzenlemiş, bazı yetkililer gözaltına alınırken oy pusulalarına el konulmuştu.

Bunun üzerine ‘Oy vereceğiz’ diyen bağımsızlık yanlısı öğrenciler Katalonya’daki Barcelona Üniversitesi’ni işgal etmişti.

‘Yapılanlar hukuka uygundur’

Tartışmalar sürerken Avrupa Komisyonu Sözcüsü Margaritis Schinas, Brüksel’de gazetecilerin bağımsızlık referandumu ile ilgili sorularını yanıtladı.

Schinas’a “İspanya’nın Katalonya Özerk Bölgesi’nde düzenlenmesi planlanan bağımsızlık referandumu için ‘Evet’ kampanyası yürüten internet sitelerine uyguladığı sansür” soruldu.

Catalan News’in haberine göre referanduma bir hafta kala aralarında en çok destek gören Katalan sitesi Assemblea Nacional Catalana’nın da bulunduğu bağımsızlık yanlısı internet sitelerinin yasaklanmasını değerlendiren Schinas, şöyle konuştu:

Biz anayasal düzenlemeler çerçevesine saygı duyuyoruz. Yapılanlar hukuka uygundur, bunu emredenler zaten yargıç. Bunlar spesifik şartlarda alınan önemlerdir ve Avrupa Komisyonu’nun üye devletlerin anayasaya aykırı olmayan uygulamaları ile ilgili yorum yapma hakkı yoktur.

“Türkiye’de de aynı şey yok mu?”

Bunun üzerine gazeteciler “O zaman Türkiye’deki medyanın durumunu neden eleştirebiliyorsunuz? Orada da kararları veren yargıçlar var, aynı şey değil mi?” sorusunu yöneltti.

Schinas konu ile ilgili yorum yapmaktan kaçınarak, “Kendi fikriniz” dedi.

Gazeteciler Kamboçya, Macaristan, Polonya’da basın özgürlüğünün kısıtlanmasını ve insan hakları ihlallerini ‘önemseyen’ Avrupa Komisyonu’nun Katalonya’ya ‘çifte standart’ uyguladığını söyledi.


Karınca Dış Haberler