Ana SayfaKadınAyşegül Terzi davası: Çakıroğlu’na 3 yıl 10 ay hapis cezası

Ayşegül Terzi davası: Çakıroğlu’na 3 yıl 10 ay hapis cezası

HABER MERKEZİ – İstanbul’da belediye otobüsünde şort giydiği için Ayşegül Terzi’ye saldıran Abdullah Çakıroğlu, 3 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırıldı.

İstanbul Çekmeköy’de bindiği halk otobüsünde şort giydiği gerekçesiyle Ayşegül Terzi’yi fiziksel şiddete maruz bırakan saldırgan Abdullah Çakıroğlu’nun yargılandığı davanın karar duruşması bugün Kartal Adliyesi’nde görüldü.

Terzi’nin katılmadığı duruşmada sanık Çakıroğlu hazır bulundu. Davaya ayrıca Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, İzmir barosu avukatları ile çok sayıda kadın katıldı.

Adli Tıp: Terzi’nin yaşamını tehlikeye sokan bir durum yok

Geçtiğimiz gün Adli Tıp Kurumu (ATK) tarafından Ayşegül Terzi’ye ilişkin hazırlanan rapor da dava dosyasına girmişti.

ATK raporunda, saldırının Terzi’de yumuşak doku travması ve akut stres bozukluğuna neden olduğu ancak bunun Terzi’nin yaşamını tehlikeye sokan bir durum olmadığı tespitine yer verilmiş ve bu ifade tepki çekmişti.

 

Terzi’nin avukatları duruşmada ilkin bu raporu kabul etmediklerini ifade etti.

İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi avukatlarından Hale Akgül, “Bu saldırının ardından travmatik bir durum var. Akıl stres bozukluğu tespit edilmiş, ruhen ve fiziken geçirdiği travma nedeniyle basit müdahale ile geçilmez” diyerek itirazların dile getirdi.

Sadece fiziksel değil ruhsal durumunda düşünülmesi gerektiğine vurgu yapan avukatlar, Terzi’ye yapılanın bütün kadınların kadın haklarına karşı işlenmiş bir suç olduğunu belirterek sanığın cezai ehliyeti olduğuna dair rapor olduğunu dile getirdi.Avukatlar, sanığın asgari haktan değil azami haktan cezalandırılmasını talep etti ve sanığın bugün yaptığı savunmasının “doğru bulmuyorum” demesinin sadece daha az ceza almak için olduğunu belirterek, samimi bulmadıklarını ifade etti.

Terzi’nin avukatları, sanığın akıl sağlığı yerinde değil denilerek mahkemeyi oyaladığını dile getirerek, “İfadelerinden de anlaşılıyor. Soruşturma esnasında kadın savcıya otoritesini reddettiği için ifade vermemiştir” dedi. Barolar Birliği avukatlarından Sibel Kaman, sanığın en ağır ceza ile cezalandırılması ve indirim sebebi kullanılmamasını talep ettiklerini bildirdi.

Taraf avukatları ve sanığın beyanlarının alınması ardından davayı karara bağlayan mahkeme hakimi, sanık Abdullah Çakıroğlu’nu “inanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engelleme”, “kasten yaralama” ve “hakaret” suçlarından toplam 3 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırdı. “Halkı kin ve düşmanlığa teşvik” suçundan ise ceza almadı.

Ne olmuştu?

Ayşegül Terzi, 12 Eylül 2016 tarihinde çalıştığı hastaneden çıkıp evine gitmek için bindiği otobüste Abdullah Çakıroğlu isimli erkeğin saldırısına uğramıştı.

Terzi, saldırganın önce “Şort giyenler ölmeli” diyerek sözlü olarak kendisine sataştığını, ardından da otobüsün demirinden destek alarak yüzüne tekme attığını söylemişti.

Güvenlik kamera kayıtlarını inceleyen polis, saldırganın 35 yaşındaki Abdullah Çakıroğlu olduğunu tespit etmiş ve Üsküdar’da güvenlik görevlisi olarak çalışan saldırganı gözaltına almıştı.

Çakıroğlu, Ayşegül Terzi’ye tekme attığını kabul etmiş ve verdiği ilk ifadesinde “Giydiği şort ortama uygun değildi. Bu nedenle sinirlenip hareketi yaptım” demişti.

Gözaltına alınan Çakıroğlu, adliyedeki işlemlerinin ardından serbest bırakılmıştı.

Kadınların tepkileri üzerine Çakıroğlu hakkında tekrar yakalama kararı çıkartılmış ve tekrar gözaltına alınışının ardından Çakıroğlu, tutuklanmıştı.

Ancak Anadolu 40. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın ilk duruşmasında Abdullah Çakıroğlu’nun tahliyesine karar verilmişti.

Mahkeme heyeti, saldırgan için yurtdışına çıkış yasağı koymuştu.

Ardından Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nın itirazı üzerine gözaltına alınan sanık hakkında tutuklama kararı verilmişti.

1 Kasım 2016’da ise Abdullah Çakıroğlu, avukatının itirazı üzerine yine tahliye edilmişti.