Ana SayfaGüncelBaluken’e tahliye yok, savcı 47 yıl hapis cezası istedi

Baluken’e tahliye yok, savcı 47 yıl hapis cezası istedi

HABER MERKEZİ – HDP Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken’e, tutuklu yargılandığı davadan tahliye çıkmazken, savcı mütalaasını açıklayarak Baluken’in 47 yıla kadar hapis ile cezalandırılmasını istedi.

4 Kasım 2016’da tutuklanan, 30 Ocak 2017’de tahliye edilen, 16 Şubat’ta bacağından ameliyat olmasının ardından taburcu edildiği 17 Şubat’ta yeniden tutuklanan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken’in beşinci duruşması, Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Davaya, Sincan 1 Nolu F Tipi Cezaevi’nde tutuklu olan Baluken SEGBİS üzerinden katılırken, avukatları duruşma salonunda hazır bulundu.

HDP milletvekilleri Ziya Pir ve Nimetullah Erdoğmuş ile HDP’li yöneticilerin yanı sıra, Baluken’in ailesi duruşmaya izleyici olarak katıldı.

47 yıla kadar hapis istemi

Dava dosyasına gelen evrakların okunmasıyla başlayan duruşmada, savcı davanın esası hakkında hazırladığı mütalaayı okudu.

Savcı, Baluken’in katıldığı basın açıklaması ve yürüyüşler, yaptığı açıklamalarda “Örgüt üyeliği”, 5 kez ayrı ayrı “örgüt propagandası yapmak” ve 4 defa ayrı ayrı “Toplantı gösteri yürüyüşleri kanuna muhalefet etme” suçlarını işlendiğini ileri sürerek, toplam 11 yıldan 47 yıla kadar hapis ile cezalandırılmasını istedi.

Baluken hakkında “Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak” iddiasıyla açılan davanın, suçun yasal unsurları gerçekleşmediği gerekçesiyle düşürülmesine, diğer davalar hakkında ise erteleme ve beraat kararı verilmesini talep etti.

Baluken: Bu bir siyasi dava

Ardından söz alan Baluken, hakkında açılan davanın hukuki olmaktan çok “siyasi” bir dava olduğunu belirterek, yasama dokunulmazlığı olmasına rağmen mevcut yasalar, Anayasa ve AİHM sözleşmesine aykırı bir şekilde bir yıla yakın süredir tutuklu yargılandığını ve yasama faaliyetinin engellendiğini söyledi.

Mahkemenin daha önce hakkında verdiği tahliye gerekçesinde bir değişiklik olmamasına rağmen halen tutuklu yargılandığını ifade eden Baluken, “Dava suçlamaya konu olan konuşmaların tamamı siyasi parti faaliyetidir. Yaptığım bu konuşmalar yasama sorumsuzluğu kapsamındadır” dedi.

‘Yargılanmam Anayasa’nın ihlalidir’ diyen Baluken, sözlerini “Bu davada suçlamaya konu olacak somut bir delil yok.  Beraat demiyorum, tahliye de demiyorum, bu dosyanın düşürülmesini talep ediyorum” diyerek tamamladı.

Ardından söz alan Baluken’in avukatı Reyhan Yalçındağ Baydemir, savcılık mütalaasının eksik, özensiz inceleme, delillerin tamamı toplanmadan hazırlandığını ve bunun düşündürücü olduğunu söyledi.

Baluken’in Meclis kürsüsünde yaptığı konuşmaları dışarıda tekrar ettiği için yargılandığını belirten Yalçındağ, derhal tahliye edilmesini istedi.

Avukat Mehmet Emin Aktar ise, savcılık mütalaasının dava dosyasında toplanacak delil olmadığının bir göstergesi olduğuna işaret ederek, delilleri karatma şüphesi kalmayan, tutukluluğun devamı için bir gerekçe olmayan müvekkilinin tahliyesini talep etti.

Tahliye yok

Savunmaların ardından ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, “kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut delillerin olması, adli kontrol tedbirlerinin yetersiz kalacağı ve tutuklama tedbirinin ölçülü olduğu” gerekçesiyle Baluken’in tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Mahkeme dava dosyasındaki eksiklerin tamamlanması ve avukatların mütalaaya karşı savunma yapmaları için duruşmayı Aralık ayına erteledi.