Ana SayfaDünyaBarzani’den erteleme için iki yeni şart, Türkiye’den ‘garantörlük’ önerisi

Barzani’den erteleme için iki yeni şart, Türkiye’den ‘garantörlük’ önerisi

HABER MERKEZİ – Irak Kürdistan Bölgesi Başkanı Barzani, bağımsızlık referandumunu ertelemek için iki yeni şart sundu. Bağdat’tan bağımsızlık müzakerelerine girmesini talep eden Barzani, uluslararası garanti de istedi. Türkiye ise merkezi hükümetle Erbil arasında arabuluculuk yapabileceğini açıkladı.

Irak Kürdistan Bölgesi’nde 25 Eylül’de yapılması planlanan bağımsızlık referandumuna dair tartışmalar sürüyor.

Referanduma karşı çıkan Bağdat yönetimi sonuçları tanımayacağını açıklarken, Irak Başbakanı Haydar el-İbadi askeri müdahaleyi dahi gündeme getirmişti.

Referanduma Türkiye de karşı çıkmış, ABD ise referandumun ertelenmesi görüşünü savunmuştu.

Barzani’den müzakerelerin başlaması ve uluslararası garanti şartı

Bugüne dek referandumun yapılacağını deklare eden Irak Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani’den ise son olarak referandumu ertelemek için iki yeni şart geldi.

Barzani, İngiltere Savunma Bakanı Michael Fallon ile Erbil’de görüştükten sonra yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, Fallon’un görüşmede referandumu erteleme ve Bağdat’la diyalog çağrısına karşılık Barzani’nin “Bağdat’tan bağımsızlık için somut bir vaat gelmeden referandumu ertelemeyi reddettiği” belirtildi.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Referandum, Bağdat’la sırf görüşmüş olmak için ve bu görüşmelerin içeriği bilinmeden, ne gibi uluslararası garantiler verileceği bilinmeden ertelenmeyecektir.

Eğer Bağdat Kürdistan’ın bağımsızlığı konusunda belirli bir süre çerçevesinde görüşmeler yapmayı kabul eder ve Kürdistan’ın bağımsızlığı üzerine varılacak bir anlaşmanın hayata geçirilmesi için uluslararası garantiler verilirse, Kürdistan’ın siyasi liderliği bir araya gelip nihai bir karar alacaktır.

Çavuşoğlu’ndan ‘garantörlük’ önerisi

Tüm bu tartışmalar sürerken Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ndan da konuya ilişkin açıklama geldi.

Al Monitor’e konuşan Çavuşoğlu, Türkiye’nin Irak’ta merkezi hükümetle Erbil arasında arabuluculuk yapabileceğini ve Kürtlerin anayasal haklarının güvence altına alınması için “garantör” olabileceğini söyledi.

Çavuşoğlu şöyle konuştu:

Bu referandum Iraklı Kürtlere istikrar veya daha fazla hak getirmeyecek ve hem ülkede hem bölgede iç savaşa, diğer karmaşalara ve istikrarsızlığa yol açabilir. Dolayısıyla bu çok hassas bir mesele. Kürdistan Bölgesel Yönetimi yetkililerinden bu süreci durdurmalarını istiyoruz ve sorun anayasal hakları ile ilgiliyse, onların bu hakları garanti altına almasına yardımcı olabiliriz.

Türkiye ve IKBY’nin adını vereceği diğer ülkeler birlikte arabuluculuk yapabilir, haklarının garantörü bile olabiliriz.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
8 gündür gözaltındalar: 'Gülmen ve Özakça'nın avukatları darp edildi'
Sonraki Haber
'Şairini Bekleyen Sandalye' belgeselinin ilk gösterimi Kadıköy'de