Ana SayfaDünyaBarzani’nin reddettiği ABD’nin ‘alternatif teklifi’ neydi?

Barzani’nin reddettiği ABD’nin ‘alternatif teklifi’ neydi?

HABER MERKEZİ – Irak Kürdistan Bölgesi’nde 25 Eylül’de gerçekleşen bağımsızlık referandumu öncesi ABD’nin Mesud Barzani’ye sunduğu alternatif taslağın ayrıntıları ortaya çıktı. Taslakta ABD’nin Barzani’ye üç yıllık bir yol haritası önerdiği belirtiliyor.

Irak Kürdistan Bölgesi’nde 25 Eylül günü düzenlenen ve özellikle Türkiye, İran ve Irak’ın karşı çıkışları nedeniyle uzun süredir tartışılan bağımsızlık referandumundan 92.73 oy oranıyla ‘Evet’ oyu çıkmıştı.

Referandumdan yaklaşık bir hafta önce ABD, İngiltere ve Birleşmiş milletler yetkililerinden bir heyet Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani ile bir araya gelerek ve referanduma alternatif bir taslak önermişti.

Barzani’nin reddettiği taslağın detayları ortaya çıktı.

Amerikan Washington Post gazetesinde David Ignatius imzalı habere göre ABD, Barzani’ye üç yıllık bir yol haritası önerdi. ABD önerisinde Bağdat ve Erbil arasındaki tüm tartışmalı konuların Birleşmiş Milletler’in gözetiminde görüşülmesi de yer alıyor.

Artı Gerçek’te yer alan habere göre ABD’li yetkililerin bağımsızlık referandumunu “zamansız bulduğunu” ve yaşananları “yavaş çekim bir trafik kazasına” benzettiğini belirten Ignatius yine de makalesinde Washington’un Kürtlere borçlu olduğunu belirterek şu yoruma yer verdi:

Kötü zamanlama olsa da Kürtler referandumu gerçekleştirdi, bu bir dostun acı dolu tarihine karşı bir seçimiydi. ABD’nin Kürtlere Bağdat ile diyaloglarında arabulucu olma borcu var. Buna başlamak için de en iyi yer Kürdistan’ın dünya ile iletişimi için uluslararası uçuşların sağlanacağı bir anlaşma.

Previous post
Meteoroloji'den uyarı: Hafta sonu İstanbul'a çok kuvvetli yağış geliyor, sel olabilir
Next post
Ailenin avukatına göre Serbes'in itirafı 'senaryo': Olay günü 112'yi aramamışlar