Ana SayfaDünyaBaşbakan adayı Schulz: “Erdoğan’ın önünde diz çökmeye niyetim yok”

Başbakan adayı Schulz: “Erdoğan’ın önünde diz çökmeye niyetim yok”

HABER MERKEZİ – Almanya’da seçime sayılı günler kala açıklamalarda bulunan Sosyal Demokrat Parti’nin başbakan adayı Martin Schulz, Erdoğan’ın insan haklarını çiğnediğini belirterek “Erdoğan’ın önünde diz çökmeye niyetim yok” dedi. AB – Türkiye müzakerelerine de değinen Schulz, “Türkiye AB ilkelerini ihlal ediyor. Müzakerelere son verilmeli” değerlendirmesini yaptı.

Almanya’da 24 Eylül’de yapılacak genel seçim öncesi Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) başbakan adayı Martin Schulz, Türkiye – Almanya ilişkilerini değerlendirdi.

DW’den Ines Pohl ve Jafaar Abdul Karim’e konuşan Schulz, Türkiye ile gerçekleştirilen Avrupa Birliği (AB) müzakerelerinin kesilmesi gerektiğini söyledi.

“Türkiye AB ilkelerini her gün çiğniyor”

Türkiye’nin düşünce özgürlüğü ilkelerini her gün çiğnediğini kaydeden Schulz şunları söyledi:

AB’ye üye olması halinde uyması gereken temel ilkeleri her gün çiğneyen biriyle müzakereleri sürdürmenin bir anlamı yok. AB bir hukuk birliği, temel ilkelere, temel haklara dayanıyor. Söz konusu temel haklardan biri düşünce özgürlüğü, gazetecilerin devletin baskısı altında kalmadan çalışabilme özgürlüğü. Bu haklar Türkiye’de sistematik olarak çiğneniyor. Böyle bir ülke AB’ye üye olamaz.

“Erdoğan’ın provakasyon yapmasına izin vermeyeceğim”

Türkiye’deki muhalefetle irtibat halinde olduklarını belirten Schulz, “Erdoğan şu an ülkesini tecrit etme yolunda” yorumunda bulundu.

Schulz, Başbakan olması halinde nasıl bir Türkiye politikası izleyeceği sorusuna ise şu yanıtı verdi:

Türkiye’nin çok yakın bir müttefik, dost bir ülke olduğu, ayrıca anayasa referandumunun da ortaya koyduğu gibi Türklerin neredeyse yarısının Erdoğan’ın tarafında olmadığını gözeten bir politika izleyeceğim. Ancak Recep Tayyip Erdoğan’ın daha fazla provokasyon yapmasına izin vermeyeceğim.

“Müzakereleri sonlandıracağız”

Türkiye’de tutuklu bulunan Alman vatandaşlarına da değinen Schulz, “Tüm diplomatik kanalları kullandık, bütün diplomatik yolları denedik” dedi ve ekledi:

İki seçeneğimiz var, ya onları çıkaramayacağız ve Erdoğan politikalarına devam edecek ve AB ile müzakereleri sürdürecek veya onları çıkaramayacağız ama tam da bu nedenle müzakereleri sonlandıracağız.

“Erdoğan’ın önünde diz çökmeye niyetim yok”

Schulz, Erdoğan’ın AB ile Türkiye arasındaki mülteci mutabakatını iptal etme ihtimaline dair de “Erdoğan’ın önünde diz çökmeye niyetim yok. Bize şantaj yapılmasına izin veremeyiz. Mülteci sorunu nedeniyle Türkiye’de demokrasinin yok edilmesini sineye çekemem” diye konuştu.

Schulz, Ines Pohl ve Jafaar Abdul Karim’e yönelik olarak, “Yarın gazeteci olarak Türkiye’ye gitseniz tutuklanmayacağınızın garantisi yok” diyerek

Erdoğan’ın mülteci mutabakatını feshedeceğini düşünmediğini belirten Schulz, “Erdoğan mültecilere değil, Türklere kötü muamele ediyor” değerlendirmesinde bulundu.

“Issız bir adaya düşsem yanıma Cem Özdemir’i alırım”

Schulz, ıssız bir adaya düşse yanına hangi politikacıyı alacağı sorusuna ise “Cem Özdemir” şeklinde yanıt verdi. “Özdemir’i çok yakından tanıyorum, Avrupa Parlamentosu’ndaydı. Çok iyi bir insandır” dedi.