Ana SayfaGüncelBaydemir: Dicle’yi, Sur’u yıkanlardan garantör mü çıkar?

Baydemir: Dicle’yi, Sur’u yıkanlardan garantör mü çıkar?

HABER MERKEZİ – Van’daki ‘Vicdan, Adalet ve Demokrasi’ mitinginde konuşan HDP Sözcüsü Osman Baydemir, basın özgürlüğünün önemine dikkat çekti, SİHA tartışmalarına değindi, “SİHA vuruyor, damatlar para kazanıyor” dedi. Baydemir, Türkiye’nin karşı olduğu ancak ‘garantörlük’ önerisinde bulunduğu Irak Kürdistan Bölgesi’ndeki bağımsızlık referandumuna ilişkin ise “Dicle’yi, Sur’u yıkanlardan garantör mü çıkar?” diye sordu. HDP Sözcüsü, Hatun Tuğluk’un mezarına saldırıyı hatırlatarak da AKP’ye destek veren Kürtlere seslendi: “Eğer azıcık onurunuz kaldıysa bu zihniyetten elinizi çekersiniz”.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Van’da düzenlediği “Vicdan, Adalet ve Demokrasi” mitinginde binlerce kişi bir araya geldi.

Musa Anter Barış Parkı’nda düzenlenen mitinge HDP Sözcüsü Osman Baydemir, HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Besime Konca, Van milletvekilleri Nadir Yıldırım, Adem Geveri, Lezgin Botan, Bedia Özgökçe Ertan ile HDP ve DBP’li temsilciler, Barış Anneleri Meclisi, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.

HDP Sözcüsü Osman Baydemir, Musa Anter’i anarak başladığı konuşmasında kalabalığa, “Bugün burada bulunan Serhat halkı korku gömleğini üstünden yırtıp atmıştır” dedi ve gazetecileri anarak basın özgürlüğüne dikkat çekti:

Bugün Ape Musa’nın katledişinin 25’inci yılında onun parkında vicdanı, adaleti, özgürlüğü haykırmak için, insanlık değerlerini savunmak için buradayız. Musa Anter’in parkından İnan Kızılkaya’ya selam olsun. Hakikat ile dayanışmak değerlerin en önemlisidir. Abdurrahman Gök’lere Ahmet Şık’lara binlerce selam olsun.

Bakın, medya özgürlüğünün ne kadar önemli olduğunu görüyoruz. Amed Newroz’unda bir genç Newroz’a gelmişti. Özgürlük halayına durmak istedi. Çırılçıplak bedenine kurşunlar sıkıldı. Orada Abdurrahman Gök kamerasını bu gerçeğe çevirdi ve bunu belgeledi. Önce ne dediler bu mazlum insan için, ‘teröristtir’ dediler. Ama özgür basın bu gerçeği ortaya çırılçıplak koydu. Özgür basın kamerasını tıpkı Ape Musa gibi gerçeğe çevirdi.  Mücadele eden Musa Anter’in tutuklu bütün yoldaşlarını bir kez daha selamlıyorum.

Tuğluk’un mezarına saldırı

Tutuklu HDP Eş Geneş Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk’un annesi Hatun Tuğluk’un mezarına yönelik ırkçı saldırıya dair de konuşan Baydemir, “İnsanı insan yapan en yüce değerdir vicdan. Vicdanını yitirmiş bir halk ne olur biliyor musunuz? Hatun annenin mezarına saldıran zombiler faşistlere dönüşür” dedi.

SİHA tartışması

Hakkari’de silahlı insansız hava aracı (SİHA) saldırısı sonucu yaşamını yitiren Mehmet Temel’i de hatırlatan Baydemir, “SİHA vuruyor, damatlar para kazanıyor. Diyorlar ki, ‘Biz yerli ve kendi silahımızı ürettiğimiz için hedef alınıyoruz’. Bu silahları üreten herkesin Allah belasını versin” dedi.

Konuşmasının devamında kayyum atamalarına tepkisini dile getiren Baydemir, hükümeti şu sözlerle eleştirdi:

Van kentinde AKP ile sandığa gittik. Kazandık, onlar kaybetti. Halkın size emanet etti bayrağı gasp ettiniz. Peki, halkın yüzde altmış beş oy verdiği Bekir Kaya’yı görevden almak nedir? Bütün ilçelerin belediye seçilmiş eşbaşkanlarını almak ne demektir? Hane diyorlar yerli siyaset. Onların ürettikleri tek bir şey var yerli ve milli hırsızlık. Kayyum atadınız, tek bir kuruş yolsuzluk ispat ettiniz mi? Yok. Çünkü Bekir Kaya’lar, Gültan Kışanak’lar bu halkın terbiyesini aldılar. Van Edremit kayyumu ihaleye fesat karıştırmaktan görevden alındı. Hırsız hırsızdan çaldı.

Vicdansızlığın adaletsizliğin sonu yok. 323 gündür bu halkın iradesini almış Selahattin Demirtaş hala içerde. Van halkının iradesiyle seçilmiş Figen Yüksekdağ hala cezaevinde. Sizlerin direnişiyle Figen Yüksakdağ’ı Selahattin Demirtaş’ı içerden alacağız. Selahattin Demirtaş’ı Figen Yüksekdağ’ı gözaltına aldıklarında yargının karşısına çıkaracaklarını söylüyorlardı. Hangi yargıya çıkaracaklar? Yargı dediğinizin hepsi FETÖ’den tutukludur.

Bağımsızlık referandumu ve ‘garantörlük’ konusu

Konuşmasında, Irak Kürdistan Bölgesi’nde yapılacak ‘bağımsızlık referandumuna’ da değinen Baydemir, konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

Güney Kürdistan’da yapılacak referandumu tanımayacaklarını söylüyorlar. Siz yıllardır Filistin halkının bağımsızlığını savunmuyor musunuz? Niye Filistin halkına helal olan Kürt halkına haram olsun? Eğer Güney Kürdistan halkı Kürt değil de Türk olsaydı aynısını mı yapardınız? Kürt anasını görmesin.

İbadi, Erbil’e Duhok’a saldırsın istiyorlar. Mevlüt Çavuşoğlu çıkmış, ‘Biz Bağdat’a karşı Erbil’in garantörü olduk’ diyor. Ben de Mevlüt Çavuşoğlu’na soruyorum: Ne konu bakımından garantörü oldunuz? Bu ne perhiz bu ne lahanadır? Dicle’yi, Sur’u yıkanlardan garantör mü çıkar? Halkın iradesini hiçe sayan zihniyetten, AKP-MHP’den garantör mü çıkar? Kimsenin hakkı da haddi de değildir Kürt halkını tehdit etmek. Oradaki halkın iradesi neyse biz onların yanında olmaya devam edeceğiz.

AKP’ye destek veren Kürtlere çağrı

Baydemir ayrıca AKP’ye destek veren Kürtlere de seslendi. Hatun Tuğluk’un mezarına yönelik ırkçı saldırıyı hatırlatan Baydemir, “Hatun annemize saldıran bu zihniyetten, azıcık onurunuz kaldıysa elinizi çekersiniz” dedi.

“Durmayacağız, faşizmi durduracağız” diyen Baydemir, “Hatun annenin boşalan mezarına faşizmi, zombiliği gömünceye kadar durmayacağız” dedi.