Ana SayfaGüncelBaydemir’den Soylu fotoğrafı yorumu: AKP’de siyasi edep yok

Baydemir’den Soylu fotoğrafı yorumu: AKP’de siyasi edep yok

DİYARBAKIR – Hatun Tuğluk’un cenazesine saldıran Murat Alp’in İçişleri Bakanı Soylu ile karakolda çekilen fotoğrafına ilişkin konuşan  HDP Sözcüsü Osman Baydemir, “AKP’de siyasi edep yok” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Osman Baydemir, partisinin Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk’un annesi Hatun Tuğluk’un cenazesine saldıranlar arasında bulunan Murat Alp’in İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yla karakolda çekilen fotoğrafına tepki gösterdi.

Cenazeye yönelik saldırıyı,  “Sözün bittiği yer” sözüyle yorumlayan Baydemir, şunları söyledi:

Her Kürdün yaşamında öncesi ve sonrası bir duygu dünyası olmak durumundadır. Eğer kabristanlarımız ortak olmayacaksa, ne ortak olabilir? Hayatın hangi anı ortak olabilir. Bu tarihimizde bir dönüm noktasıdır, bir kırılma noktasıdır. Bugüne kadar AKP’ye oy vermiş, alnı secde görmüş bütün Kürtlere çağrımdır; sorgulayın, aksi takdirde desteğiniz ile suça ve vebale ortak olursunuz. Bizler bir gün mutlaka Hatun Anne gibi hak yoluna gideceğiz, o şerbeti tadacağız. O gün geldiğinde, bizden hem yaptıklarımız hem de yapmaktan imtina ettiklerimizden suale çekileceğiz.

Saldırganın Soylu ile çekilen fotoğrafının yaşananların ispatı olduğunu vurgulayan Baydemir, saldırının organize ve planlı bir saldırı olduğunu söyledi.

Hükümet yetkilileri ve Ankara Valiliği’nin saldırıya ilişkin yaptığı açıklamaları ise “suç ortaklığı” diye yorumlayan Baydemir şöyle devam etti:

Ben de bir siyasetçiyim. Günde onlarca kişi benimle de fotoğraf çekiliyor. Biz siyasetçiler, bizimle fotoğraf çekinmek isteyenlerden sabıka kaydı istemeyiz. Kim fotoğraf çekmek isterse çekeriz. Ancak bu böyle bir durum değil, karakolun içerisine kadar girebiliyor bu saldırganlar. Kamera kayıtları var, hangi öz güvenle karakola girebiliyor. Ona orada fotoğraf çektiren mantık ve dinamikle aynıdır. Testiyi kırdılar, testi kırıldıktan sonra tamiri bu şekilde olamaz. Hatun Anne’den kalan boş mezarlığa bu ülkeye faşizmi, ırkçılığı gömmeyecekse, hiç bir şey eskisi gibi olamayacak. Kabristanlarımız bir olamayacaksa, camilerimiz de, cemevlerimiz de bir olamaz. Bu ortalık bitmişse, aynı sokağı, aynı kurumu nasıl paylaşacağız. Bu işin vahameti karşısında Ankara Valiliği’nin yaptığı açıklama suç ortaklığıdır. Birkaç kendini bilmez sataşmada bulunmuş. Bu sataşma değil en büyük terör eylemidir. Eylemin mağduru hem Kürtler  hem Türkler hem Aleviler hem de insanlıktır. Böyle vahim bir saldırıya sataşma derseniz, saldırgan gelir bakanla fotoğraf çeker. Bu aşamada derinlikli soruşturulması gerekiyor.

O gün bir buçuk saat boyunca saldırılara göz yuman ve o noktaya gelmesini sağlayan herkesin istifa etmesi gerekiyor. AKP’de o mana da siyasi edep veya gelenek, olgunlukları yoktur. Olmayan bir şeyi isteyemeyiz. Hatayla yüzleşmek ve onu telafi etmek erdemliliktir. Siyasetçinin olmazsa olmazıdır, AKP’de böyle bir siyaset profili yok. Olmayan bir siyaset profilini AKP’ye atfetmiyorum. Ama kamuoyunun istifa çağrısı yerinde ve haklı bir çağrıdır. Kimin sorumluluğu varsa görevden alınmalıdır. Alınmazsa bu süreç devam edecektir.


Cenaze saldırganın başka AKP’lilerle de fotoğrafları varmış