Ana SayfaDünyaBelgeselci Mehmet Aksoy Rakka’da yaşamını yitirdi

Belgeselci Mehmet Aksoy Rakka’da yaşamını yitirdi

HABER MERKEZİ – Belgesel yönetmeni Mehmet Aksoy, DSG’nin IŞİD’e karşı verdiği savaşı görüntülemek için gittiği Rakka’da yaşamını yitirdi. Arkadaşlarının “Oradaki savaşçıların hikayelerini anlatmak istiyordu” dediği Aksoy, Rakka’da bulunduğu süre içerisinde Kuzey Suriye’deki halkları ve onların mücadelesini dünyada görünür kıldı. Aksoy, yaşamını yitirmeden kısa bir süre önce Rakka’nın Kürtler ve Kuzey Suriye Federasyonu için neden önemli olduğunu değerlendiren bir yazı kaleme almıştı.

Londra Goldsmiths Üniversitesi’nden mezun 32 yaşındaki belgesel yönetmeni Mehmet Aksoy, Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) Rakka’yı IŞİD’den kurtarmak için başlattığı operasyonu görüntülemek için bulunduğu kentte yaşamını yitirdi.

Britanya’dan Kuzey Suriye’ye Haziran ayında geçen Aksoy, IŞİD’in Salı sabahı düzenlediği saldırı sırasında hayatını kaybettiği belirtildi.

Mehmet Aksoy, iki ay boyunca Rakka’daki operasyonları görüntüledi. Ayrıca yaptığı işi sosyal medya aracılığıyla ve uluslararası haber ajanslarıyla paylaştı.

Aksoy aynı zamanda bölgedeki gazeteciler için de önemli bir bağlantı kaynağıydı.

Mehmet Aksoy, DSG’nin de bir parçası olan YPG ile geçirdiği süre zarfında “Firaz Dağ” ismiyle biliniyordu.

Aksoy’un üç yüze yakın arkadaşı ve ailesi Salı akşamı Londra’nın kuzeyindeki Kürt Toplum Merkezi’nde toplanarak anma yaptı.

Arkadaşları anlattı: Yaptıkları onun hayaliydi

Britanya yayın kuruluşu BBC, Salı günü hayatını kaybeden Aksoy’u anmak için toplanan arkadaşlarıyla görüştü. O kişilerden biri Aladdin Sinayiç idi. Sinayiç, “Mehmet hiç savaşmadı, plan hiçbir zaman savaşmak değildi” dedi.

Aksoy’un arkadaşı Sinayiç, sözlerine şöyle devam etti:

Bana daha başka yollar olduğunu söylemişti. Oradaki savaşçıların hikayelerini anlatmak istiyordu. Onlara çok saygı duyuyordu ve Mehmet herkes tarafından sevilirdi.

Sinayiç’e göre Aksoy’un yaptıkları “onun hayali olmuştu”:

Dile getireceğim hiçbir sözün onu gitmekten alıkoyamayacağını biliyordum. Suriye halkının ve savaşçılarının hikayelerini anlatmak istiyordu.

Ona ne zaman kendine iyi bak desem, ‘Endişelenme’ diyordu. Onların mücadelesini dünyada görünür kılmak istiyordu.

Aksoy’un yine yakın bir arkadaşı ve ‘Kürdistan Dayanışma Kampanyası’ üyesi Mark Campbell, neredeyse her akşam Aksoy ile konuştuğunu ifade ederek şunları söyledi:

Mehmet Suriye’deyken neredeyse her akşam onla konuşurdum. Onu heyecanlandıran en son şeylerden biri Kuzey Suriye’de düzenlenen komün seçimleriydi.

Mehmet Aksoy’un arkadaşlarından Can Ataş, Aksoy’un Suriye’ye gitme planlarından anne ve babasından söz etmediğini aktardı:

Üzüleceklerini biliyordu. Ülkeye giriş yaptığında onlara haber verdi.

Can Ataş “yine de Mehmet’in Suriye’ye gitmek için duyduğu derin arzuyu annesinin her zaman farkında olduğunu” düşündüğünü söyleyerek Aksoy’u şöyle anlatı:

Annesine her zaman çok yakındı ve eğlenceli bir karakterdi. Mehmet’in kötü tarafı yoktu, arkadaşlarının hep yanında olurdu.

Londra Kürt Film Festivali’nden mesaj

Öte yandan Londra Kürt Film Festivali organizasyon komitesi, Twitter hesabından yaptığı açıklamada Mehmet Aksoy için bir mesaj yayınladı.

Aksoy’un, “baskı altındakilerin hakları için mücadele veren siyasi aktivist olduğunun” belirtildiği mesajda, 2018 yılının Nisan ayında düzenlenecek 10’uncu Londra Kürt Film Festivali’nin hayatını kaybeden Mehmet Aksoy’un anısına yapılacağı açıklandı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Londra Kürt Film Festivali olarak bizler, Mehmet’in hayatının Kürt halkının mücadelesine yönelik eylem, dayanışma ve destek için ilham olması gerektiğine inanıyoruz. Bu neden ötürü, ondan hepimize geçen kamerayı taşımaya devam edeceğimize ve mücadeleyi kayıt altına alacağımıza söz veriyoruz.

Mehmet Aksoy’un Rakka üzerine yazısı

Aksoy, yaşamını da yitirdiği Rakka’nın önemi üzerine bir yazı kaleme almıştı.

Hayatını kaybetmeden bir ay önce yazdığı bu makalede Rakka’nın Kürtler ve Kuzey Suriye Federasyonu için neden önemli olduğunu anlatmıştı.

Gazete Karınca Aksoy’un bu yazısını İngilizceden tercüme ederek yayınlamıştı.

Aşağıdaki bağlantıdan bu yazıyı okuyabilirsiniz.


Rakka’yı bekleyen gelecek: Kent, Kürtler ve Kuzey Suriye Federasyonu için neden önemli?


Karınca Dış Haberler
Previous post
ÖZGÜR GÜNDEM DAVALARI | Oyuncu Jülide Kural’ın cezası onandı
Next post
Motorlu Taşıtlar Vergisi'ne yüzde 40 zam geliyor