Ana SayfaDünyaBin 600 yıl önce tsunami vurmuştu: Kayıp Roma şehrinin su altı harabelerine ulaşıldı

Bin 600 yıl önce tsunami vurmuştu: Kayıp Roma şehrinin su altı harabelerine ulaşıldı

HABER MERKEZİ – Yedi yıl boyunca Tunus ve İtalya ortaklığında gerçekleştirilen arkeolojik araştırmalar sonucu bin 600 yıl önce tsunaminin sular altında bıraktığı ‘kayıp’ Roma şehrinin su altı harabelerine Tunus’ta ulaşıldı. Sokakların ve anıtların yanında kentin ticaret merkezi olduğuna dair bilgilere ulaşan araştırma ekibine göre burası, Roma döneminin en büyük merkezlerinden biriydi.

Yıllar süren araştırmalar sonucu, tsunami sonrası sular altında kalan antik Neapolis (Yeni şehir) kentinin sokakları ve anıtları bulundu.

Dördüncü yüzyılda yaşayan Roma askeri ve tarihçisi Ammien Marcellin’e göre aynı yüzyılda tsunami yüzünden sular altında kalan antik kent Neapolis’in izlerine, yapılan arkeolojik keşif çalışmaları sırasında Tunus’un kıyılarında ulaşıldı.

Şu ana kadar şehir hakkında yazılmış çok az bilgi vardı. Bunun nedeni ise Neapolis kenti sakinlerinin M.Ö 149 ile 146 yıllarında Kartaca ve Roma arasındaki Üçüncü Pön Savaşı’nda Kartaca’nın yanında yer almış olması.

Akdeniz deniz ticaretini ele geçirmek ve elde tutmak için yapılan Pön Savaşları sonrasında bölge Roma idaresine girmişti; şehrin ise Kartaca’nın yanında yer almış olmasından ötürü ‘cezalandırıldığı’ düşünülüyordu.

“Belki de Roma’nın en büyük merkeziydi”

Tunus ve İtalya ortaklığında gerçekleştirilen arkeolojik araştırmalarda Neapolis’e dair deliller 2010 yılından beri aranıyordu.

Yedi yıl süren araştırmaların ardından ise Nabil şehrinin yakınlarında su altında kalmış 20 hektar büyüklüğünde bir bölgeye ulaşıldı.

AFP’ye konuşan araştırmaların başındaki isim Mounir Fantar, ‘bu büyük keşifin’ tarihçi Marcellin’in teorilerini doğruladığını ifade etti.

Araştırmacılar sadece sokaklar ve anıtlar bulmakla kalmadı; aynı zamanda Antik Roma’da sıkça kullanılan çeşnileri ve garum (antik Roma döneminde yemeklerde kullanılan bir tür balık sosu) yapmakta kullanılan fıçıların izine rastlandı.

Fantar’a göre Neapolis, Roma döneminin en önemli merkezlerinden biriydi:

Bu buluş, bizlere Neapolis’in garum ve tuzlu balık üretiminin merkezi olduğunu gösteriyor. Burası belki de Roma dünyasının en büyük merkeziydi.

Şu an Tunus sınırları içerisinde yer alan topraklarda Fenikeliler tarafından M.Ö dokuzuncu yüzyılda kurulan Kartaca medeniyeti büyük bir ticaret imparatorluğuna evrilmişti. Romalılara karşı yapılan üç Pön Savaşı’nın ardından ise gücü azalmaya başlamış ve ikinci yüzyılda Roma idaresi altına girmişti.


Karınca Dış Haberler