Ana SayfaDünyaBM duyurdu: Bangladeş’e geçen Arakanlı sayısı 270 bin, ‘hayatını kaybedenler en az bin kişi’

BM duyurdu: Bangladeş’e geçen Arakanlı sayısı 270 bin, ‘hayatını kaybedenler en az bin kişi’

HABER MERKEZİ – Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, Myanmar’da Müslümanların çoğunlukta olduğu Arakan’daki çatışmaların yeniden başlaması üzerine, Bangladeş’e geçmek zorunda bırakılanların sayısının 270 bine ulaştığını, çoğu Müslüman binin üzerinde kişinin de hayatını kaybettiğinin tahmin edildiğini açıkladı.

Myanmar’da Müslümanların çoğunlukta olduğu Arakan’daki çatışmaların 25 Ağustos’ta yeniden başlaması üzerine, binlerce kişi kaçmak zorunda kalarak Bangladeş sınırından geçmeye başlamış; Birleşmiş Milletler’den yapılan açıklamada ise “Myanmar’ın, Arakan Müslümanlarına “etnik temizlik yaptığı” ifade edilmişti.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) trarafından bugün yapılan açıklamada da Myanmar’ın Arakan eyaletindeki çatışmaların şiddetlenmesinden bu yana Bangladeş’e geçmek zorunda kalanların sayısının yaklaşık 270 bine ulaştığı aktarıldı.

BBC Türkçe‘de yer alan habere göre BM özel raportörü, yaşananları dünyanın son yıllarda gördüğü “en kötü facia” olarak nitelendirirken, çoğunluğu Müslüman 1000’in üzerinde kişinin hayatını kaybettiğinin tahmin edildiğini söyledi.

UNCHR Sözcüsü Vivan Tan, kuruluşun sınır bölgesinde daha önce farkında olmadığı iki alanda çok sayıda sığınmacı bulduğunu ve böylece geçen kişi sayısının tahminlerin çok üzerinde olduğunun anlaşıldığını söyledi.

Tan, bu yeni grupla birlikte Bangladeş’e geçenlerin sayısının yaklaşık 270 bine yükseldiğini ve daha da artmasının beklendiğini vurguladı.

Myanmar’da ağırlıklı olarak Arakan eyaletindeki yaşayan Müslüman azınlık Rohingyalar, “yasa dışı göçmen” statüsünde kabul ediliyor ve bu nedenle de vatandaşlık dahil temel haklara sahip değiller.

Gazeteciler, sadece hükümetin seçtiği yerlere götürülüyor

Myanmar hükümetinin davet ettiği bir grup gazeteci içinde yer alan BBC muhabiri Jonathan Head de Arakan’daki son duruma ilişkin gözlemlerini aktarmıştı.

Jonathan Head, gazetecilerin ‘sadece hükümetin seçtiği yerlere götürüldüklerini’ belirterek, “Yakında bile olsa, başka yerleri görme talebimiz, güvenlik gerekçe gösterilerek reddediliyor” demişti.