Ana SayfaGüncelBM: Türkiye’de Kürt sorunuyla ilgilenenler ve sol muhalefet hükümetin hedefinde

BM: Türkiye’de Kürt sorunuyla ilgilenenler ve sol muhalefet hükümetin hedefinde

HABER MERKEZİ – Cenevre’de konuşan BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeid Ra’ad Al Hussein, Türkiye’de Kürt sorunuyla ilgilenen ve sol kesimde siyaset yapanların hükümet tarafından hedef alındığını söyledi. Ayrıca Türkiye’nin Arakanlı Müslümanlarla ilgili endişesini anlayışla karşıladıklarını da dile getiren Al Hussein, “Hükümetin, Türkiye içerisindeki kötüleşen insan hakları durumunu aynı şekilde dikkate almasını temenni ediyorum” diye konuştu.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi’nin 29 Eylül’e dek sürecek oturumlarının ilki İsviçre’nin Cenevre kentinde başladı.

Bugünkü oturumda konuşan BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeid Ra’ad Al Hussein ise Suriye, Irak, İsrail, İran, Venezuela, ABD, Türkiye ve Avrupa Birliği’nin de aralarında bulunduğu çok sayıda ülkedeki insan hakları ihlallerini dair raporunu sundu.

Konuşmasında Türkiye’deki hak ihlallerine geniş yer veren Al Hussein, Türkiye’nin İnsan Hakları Konseyi çalışmalarına aktif bir biçimde katıldığını ve insan haklarının gelişimi konusunda çaba gösterdiğini ancak aynı hassasiyeti ülkenin kendi sınırları içerisinde de göstermesi gerektiğini vurguladı:

Türkiye’nin Rohingyalıların (Arakanlı Müslümanlar) ve yabancı ülkelerdeki diğer kişilerin insan hakları ile endişesini anlayışla karşılıyoruz. Hükümetin, Türkiye içerisindeki kötüleşen insan hakları durumunu aynı şekilde dikkate almasını temenni ediyorum.

Konuşmasında Türkiye’de düşünce ve ifade özgürlüğünün ciddi baskı altında olduğunu belirten BM İnsan Hakları Komiseri, çok sayıda gazeteci, akademisyen, hukukçu, insan hakları savunucusu ve sivil toplum kuruluşu temsilcisinin gözaltına alındığını veya tutuklandığını hatırlattı.

Farklı dini gruba mensup insanlar ve özellikle de Kürt sorunu ile ilgili çalışan kurum ve kuruluşların saldırıya maruz kaldığını, hedef alındığını da ifade eden Al Hussein, son olarak 10 insan hakları savunucusunun ‘silahlı terör örgütü adına faaliyet yürüttükleri’ iddiasıyla tutuklandığını ifade etti.

Al Hussein, “Kürt sorunuyla ilgilenen veya sol kesimde siyaset yapan veya bu kesime yakın durduğundan şüphelenen insanlar devlet tarafından hedef haline getiriliyor” dedi.

Türkiye hükümetine ‘insan haklarına saldırılardan bir an önce vazgeçme’ çağrısı yapan BM İnsan Hakları Komiseri, Türkiye’deki hak ihlalleriyle ilgili özel bir rapor hazırlayıp açıklayacaklarını da belirtti.