Ana SayfaDünyaBM’den İspanya’ya Katalonya referandumu uyarısı: Tedbirler endişe verici, haklara saygı duyun

BM’den İspanya’ya Katalonya referandumu uyarısı: Tedbirler endişe verici, haklara saygı duyun

HABER MERKEZİ – Birleşmiş Milletler Özel Raportörleri David Kaye ve Alfred de Zayas, 1 Ekim’de Katalonya’da yapılacak referandum öncesi baskı politikası uygulayan İspanya hükümetinin temel bireysel hakları ihlal ettiğini söyledi. Raportörler, hükümete halkların ifade ve katılım özgürlüğüne saygı gösterme çağrısı yaptı.

Katalonya Özerk Yönetimi, 1 Ekim’de İspanya’dan ayrılıp ayrılmayacağını oylayacağı ‘bağımsızlık referandumu’na gidecek.

Referandum öncesi 20 Eylül’de İspanya hükümeti tarafından bağımsızlık yanlılarına yönelik başlatılan tutuklama ve gözaltı operasyonları ise sürüyor.

İspanya hükümetinin baskı politikalarına karşı bir açıklama da Birleşmiş Milletler (BM) Özel Raportörleri David Kaye ve Alfred de Zayas’dan geldi.

Mezopotamya Ajansı’ndan Rüştü Demirkaya’nın haberine göre Birleşmiş Milletler Düşünce ve İfade Özgürlüğü  Özel Raportörü Alfred de Zayas demokratik ve adil bir uluslararası düzenin teşvikine ilişkin İspanya hükümetine bir çağrıda bulunarak düşünce ve ifade özgürlüğüne saygı göstermeye çağırdı.

İspanya hükümetine toplumların haklarına saygı gösterme çağrısı

Kaye ve Zayas, merkezi hükümetin referandumun yasadışı olduğu yönündeki kararından sonra yüz binlerce Katalan’ın sokaklara çıkarak protesto gösterileri düzenlediğini anımsattı ve referandumun yasallığına bakılmaksızın, İspanyol makamlarının demokratik toplumlar için gerekli olan haklara saygı gösterme sorumluluğu olduğunu kaydetti.

“Kolluk güçleri evlere baskın düzenleyerek, referandum materyallerine el koydu” diyen Kaye ve Zayas şöyle devam etti:

Bütün bunlar gerginlikleri arttırdı. Web siteleri engellendi ve siyasi toplantılar yasaklandı. Politikacılar tutuklandı ve eylemlere öncülük edenler şiddete uğrayarak gözaltına alındı ve 15 yıllık hapis cezasıyla yargılanıyorlar.

‘Alınan tedbirler endişe verici’

Polisin özerk bölgeye 4 binden fazla polis gönderdiğini belirten raportörler, hükümetin uyguladığı ‘tedbirlerin’ endişe verici olduğunu vurguladı ve şunları söyledi:

Çünkü temel bireysel hakları ihlal ediliyor. Kamuoyunu bilgilendirmeyi ve kritik anda İspanya’nın demokrasisi için tartışmalar yapma ihtimali ortadan kaldırılıyor.

BM uzmanlarından şiddeti önleme çağrısı

Konu hakkında İspanya hükümeti ile temas kurduklarını söyleyen BM uzmanları, “Bütün tarafları önümüzdeki günlerde barışçıl protesto gösterileri yapmak için her türlü tedbiri almaya ve şiddeti önlemeye çağırıyoruz” açıklamasını yaptı.

Kürdistan referandumu için ‘tek taraflı karar’ yorumu

Öte yandan BM, 25 Eylül’de Irak Kürdistan Bölgesi’nde yapılan bağımsızlık referandumun ise, gerginliğe neden olacağını belirtmiş, anayasaya aykırı tek taraflı bir karar olduğunu kaydetmişti.

Previous post
İzmir’de muvazzaf askerlere operasyon
Next post
SÜRGÜN ÖĞRETMENLER – 2 | ‘Antik Yunan’da kölelerin yeri sürekli değiştirilirdi’