Ana SayfaDünyaBM’ye göre ‘sistematik şiddet’: Bangladeş’e geçen Arakanlı sayısı yarım milyonu geçti

BM’ye göre ‘sistematik şiddet’: Bangladeş’e geçen Arakanlı sayısı yarım milyonu geçti

HABER MERKEZİ – Myanmar’da Müslümanların çoğunlukta olduğu Arakan’daki çatışmaların yeniden başlaması üzerine, Bangladeş’e geçmek zorunda bırakılanların sayısı 500 bini geçti. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Myanmar’da ‘sistematik bir şiddet’ olduğunu söyledi ve “dünyanın en hızlı büyüyen mülteci krizi”nin yaşandığı yorumunda bulundu.

Myanmar’da Müslümanların çoğunlukta olduğu Arakan’daki çatışmaların 25 Ağustos’ta yeniden başlaması üzerine, binlerce kişi kaçmak zorunda kalarak Bangladeş sınırından geçmeye başlamış; Birleşmiş Milletler’den (BM) yapılan açıklamada ise “Myanmar’ın, Arakan Müslümanlarına “etnik temizlik yaptığı” ifade edilmişti.

Birleşmiş Milletler’in “etnik temizliğin örneği” olarak değerlendiği olaylarda, Arakan’ı terk etmek zorunda bırakanların sayısı 500 bini geçti.

DW Türkçe’nin haberine göre BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de Güvenlik Konseyi’nde yaptığı konuşmada, Myanmarlı yetkililere bölgedeki askeri operasyonları acilen durdurmaları için çağrıda bulundu.

Myanmar’da “sistematik bir şiddet” olduğunu söyleyen Guterres, durumun “dünyanın en hızlı büyüyen mülteci krizine, insani krize ve insan hakları ihlalleri kabusuna” dönüştüğünü belirtti.

ABD, İngiltere ve Fransa dahil birçok Güvenlik Konseyi üyesi de Myanmar’da yaşanan şiddetin acilen sonlanması ve BM’nin sert bir karşılık vermesini talep etti.

Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vasili Nebenziya ise Myanmar hükümeti üzerindeki “aşırı baskının” sadece ülkedeki mevcut durumunun daha da zorlaşmasına neden olacağını savundu.

Previous post
Mahkemeden rektörlük kararına iptal: 'Trans mezunun kimliğini yeniden düzenleyin'
Next post
Rakka'da hayatını kaybeden Mehmet Aksoy anısına: 'Ölümün ortasında yaşama çok yakınım'