Ana SayfaDünyaBrezilya’da bir darbe: Yargı eşcinselliği hastalık olarak nitelendiren ‘dönüştürme terapisi’ni onayladı

Brezilya’da bir darbe: Yargı eşcinselliği hastalık olarak nitelendiren ‘dönüştürme terapisi’ni onayladı

HABER MERKEZİ – Brezilya’da bir yargıç, psikologların eşcinselliği hastalık olarak nitelendirip ‘eşcinsel dönüştürme terapisi’ uygulamasını onayladı. Buna tepki gösteren eşcinseller ve Federal Psikoloji Konseyi kararı temyize taşıyacaklarını söyledi.

Brezilya’da Federal Yargıç Waldemar de Carvalho, 1999’da Federal Psikoloji Konseyi’nin ‘eşcinsel dönüştürme terapisi’ adı altında uygulanan terapileri yasaklayan kararını geçersiz kıldı.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre ‘eşcinsel dönüştürme terapisi’ni onaylayan karar, bir bankanın eşcinsel sanatçılarla ilgili düzenleyeceği serginin sağcı ve Evanjelik Protestan grupların protestoları nedeniyle iptal edilmesinden bir hafta sonra verildi.

‘Eşcinselliği bir hastalık olarak’ kabul eden karar, 2016’da ‘eşcinsel dönüştürme terapisi’ uyguladığı için lisansı iptal edilen Rozangela Justino adlı Evanjelik Protestan psikoloğun başvurusu üzerine açılan davanın sonucunda verildi.

Karar temyize gidecek

Eşcinseller, karara tepki gösterirken Federal Psikoloji Konseyi de kararı tehlikeli bulduğunu açıklayarak temyize götüreceklerini duyurdu.

Ayrıca Brezilya Ulusal LGBT İttifakı lideri Toni Reis de temyize başvurusunda bulunacaklarını belirtti.

Guardian’a konuşan Konsey Başkanı Rogerio Giannini, “Hastalık olmayan bir şeyi tedavi edemezsiniz. Bu bilimsel bir tartışma değil, dini ve muhafazakar duruşlara bağlı bir tartışmadır” dedi.

‘LGBT topluluklarının kazanımlarına bir darbe’

Ülkedeki eşcinsel siyasetçilerden David Miranda, Brezil’yanın dünyadaki diğer ülkeler gibi muhafazakar bir dalgadan muzdarip olduğunu söyledi ve ekledi: “Bu karar LGBT topluluğunun son yıllarda elde ettiği ilerici kazanımlara vurulan büyük bir darbedir”

Ülkedeki ünlü şarkıcı Larissa Machado ise “Ülkemde insanlar ölüyor, açlık ve yolsuzluk yaygın, eğitim yok, hastane yok ve yetkililer vakitlerini eşcinselliğin hastalık olduğunu öne sürmeye harcıyor” yorumunda bulundu.

 

 


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Belgesi ortaya çıktı: Adliye çalışanları “PKK’li”, “Kürtçü”, “BES’li” şeklinde fişlenmiş
Sonraki Haber
Türkiye'de tutuklu, Fransa'da adına kitap basıldı: 'Zehra Doğan - Gözler Açık'