Ana SayfaDünyaBritanya’daki silah fuarı protestosu Guardian’da: ‘Türkiye bu silahları Kürtlere karşı kullanacak’

Britanya’daki silah fuarı protestosu Guardian’da: ‘Türkiye bu silahları Kürtlere karşı kullanacak’

HABER MERKEZİ – Britanya’nın önde gelen gazetelerinden The Guardian, Britanya’da düzenlenen silah fuarına yönelik protestoyu sayfalarına taşıdı. Gazetenin haberinde eylemcilerin, “fuardan alınan silahların Suriye’de IŞİD’e karşı savaşan Kürtlere karşı kullanılacağı” ve “bu silah ticareti yüzünden Britanya’nın suça iştirak ettiği” şeklindeki görüşüne yer veriliyor. Guardian’daki Matt Blake imzalı bu haberi Gazete Karınca için Tolga Er çevirdi.


Çeviri: Tolga Er


Britanyalı yüzlerce Kürt, Britanya’da düzenlenen en büyük silah fuarının önünde toplanarak Başbakan Theresa May’in Türkiye hükümetine yapılan silah satışlarının sonlandırılması için çağrıda bulundu.

Protestocular; Londra’daki fuardan alınan silahların, Suriye’de IŞİD’e karşı savaşmakta olanlar da dahil olmak üzere Kürtlere karşı kullanıldığını söylüyor.

Britanya’daki protestolardan

Satılan silahların Türkiye ve Suriye halklarına karşı kullanıldığını söyleyen 200 civarında protestocu, Salı günü Londra’daki ExCel merkezinde açılacak olan ve kendini, askeri ekipmanının alımı ve satımı için “dünyanın önde gelen etkinliği” olarak tanıtan “Savunma Sistemleri ve Ekipmanları Uluslararası Sergi ve Konferansı” (DSEI) alanı önünde pankartlarla toplandı, sloganlar attı ve dans etti.

Protestocular, Britanya Başbakanı’nın heyetinin de katılacağı bu etkinlikte alınan silahların, sadece Türkiye’de özerklik için mücadele eden Kürtlere karşı değil, aynı zamanda Suriye’de IŞİD karşısındaki savaşın başını çeken YPG’ye karşı kullanılacağını söylüyor.

‘Bu silahlar IŞİD’e karşı değil, Kürtlere karşı kullanılacak’

Protestoculardan İbrahim Avcıl’ın ailesi, Dersim’in bombalanmasının ardından 1991 yılında evlerini bırakarak Britanya’ya gelmiş.

Avcıl, “Anlamamız gereken buradan Türkiye’ye satılan silahların IŞİD’e karşı kullanılmayacağı” diyerek şöyle konuşuyor:

Bu silahlar, bölgede yaşayan ve özerklik kurmak isteyen Kürtleri baskı altına almak ve onlara saldırmak için kullanılacak. IŞİD’in yakın bir gelecekte yenilgiye uğrayıp uğramayacağından bağımsız olarak Türkiye, daha önce Kürtler’e karşı kullanılan bu silahları, Türkiye sınırları içindeki ve Suriye’deki Kürtlere karşı kullanılmaya devam edecek.

Son yıllarda Britanya yetkilileri, Türkiye tarafı için önemli derecede zaman, para ve kaynak harcadı. Theresa May, Türkiye’nin Britanya’nın asıl savunma ortağı olma yolunda ilk adımı olarak görülen 100 milyon sterlin değerindeki savaş uçağı anlaşmasını Ocak ayında imzaladı. Aynı ayda çıkan istatistiki verilerde de Recep Tayyip Erdoğan hükümetinin, 15 Temmuz darbe girişiminden bu yana Britanya’dan 50 milyon sterlin değerinde silah aldığı ortaya çıkmıştı.

Guardian; yasak, operasyon ve çatışmaların ardından Diyarbakır Sur’daki yıkımı yansıtan bir fotoğrafa da haberinde yer veriyor. (Foto: AA)

Cambridge Üniversitesi’nde sosyoloji doktora programında öğrenci olan 26 yaşındaki Dilar Dirik, bu silah ticareti yüzünden Britanya’nın suça iştirak ettiği görüşünde:

Theresa May, Türkiye’yi silahlandırarak, IŞİD’e karşı kurulan uluslararası koalisyonun desteklediği Kürt direnişinin altını kazıyor.

Dünyadaki baskının, savaşların, yerinden etmelerin temel nedenlerinden biri silah ticareti ve Britanya’da bu suçun ortağı.

Türkiye’ye yapılan satışlar Britanya’da oldukça tartışmalıydı. ‘Kürt sorunu’ 2015 yılından itibaren tekrar ortaya çıktığından beri, İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre bölgedeki sivil ölümleri ve hak ihlalleri sayısında artış yaşanıyor.

“Kaçtığım silahlar, kapımın önünde sergileniyor”

Londra’da yaşayan 26 yaşındaki Ozan Koçgiri’nin ailesi, Türkiye’den 1990’lı yıllarda siyasi mülteci olarak ayrılmak zorunda kalmış.

Baskıcı rejimler, Kürtlerin özyönetimini istemediği için Irak, İran, Suriye ve Türkiye’deki Kürtler, onlarca yıldır baskı altında tutuluyor, hapse atılıyor ve katliama uğruyor.

Bombalardan kaçmak için bu ülkeye geldik; şimdi de bize saldırmak için kullanılan silahlar kapımın önünde sergileniyor. Bu durum beni hasta ediyor.

Haziran ayında Erdoğan, Türkiye’nin güneydoğu sınırında Kürtlerin “Kürt devleti” kurmaklarına engel olmak için “her türlü bedelin” ödeneceği hususunda söz vermişti.

Britanyalı demiryolu işçisi Gary Oak ise 2015 ve 2016 yıllarında YPG saflarında savaşmak için iki kez Suriye’ye geçmiş.

Oak, “Türkiye’nin bu silahlarla ne yapmak istediğinden emin” olduğunu söylüyor:

Suriye’deki Rojava’yı ele geçirmek istiyor; bunu sadece Kürtlerden nefret ettikleri için değil, aynı zamanda Erdoğan Türkiye’nin yeniden bölgesel bir güç olmasını istediği için yapıyorlar. Türkiye, silahları YPG’ye; ABD ve Britanya’nın desteklediği orduya karşı kullanacak.

Fuara dair

Düzenlenecek silah fuarına 35 bin ziyaretçinin gelmesi bekleniyor. Bu kişiler arasında, insan hakları ihlalleriyle suçlanan Bahreyn ve Suudi Arabistan gibi ülkelerden heyetleri ve dünyanın en büyük 10 silah şirketinin temsilcileri de bulunuyor.

Ayrıca etkinlikte, Britanya Savunma Bakanlığı Sekreteri Michael Fallon, Uluslararası Ticaret Sekreteri Liam Fox ve Britanya silahlı güçleri yetkilileri konuşmacılar arasında yer alıyor.

Geçtiğimiz hafta silah fuarına hazırlıkları engellemek isteyen protestoculardan bazıları gözaltına alınmıştı.


Kaynak: The Guardian
* Habere ara başlıklar Gazete Karınca tarafından konmuştur.