Ana SayfaManşetCenazeye ırkçı saldırı: Soylu HDP’lilerle görüştü, Tuğluk ailesi ‘Onurumuza saldırı’ deyip cenazeyi çıkarttı

Cenazeye ırkçı saldırı: Soylu HDP’lilerle görüştü, Tuğluk ailesi ‘Onurumuza saldırı’ deyip cenazeyi çıkarttı

HABER MERKEZİ – HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk’un yaşamını yitiren annesinin cenazesine polis gözetiminde yapılan ırkçı saldırının ardından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun, aile cenazesini çıkarttıktan sonra HDP Sözcüsü Osman Baydemir’le görüşerek, “Gerekirse mezarlıkta 24 saat nöbet tutarım” diyerek cenaze aracını beklettiği, ailenin ise Soylu’nun bu sözlerine karşılık “Onurumuza saldırı oldu. Cenazemizi memleketimizde defnedeceğiz” diyerek cenazeyi mezarlıktan çıkarttığı öğrenildi. HDP’li Toğrul, “Yaşanan bu olay ülkenin duygusal anlamda ne kadar bölündüğünü de göstermiş oldu” derken, HDP’li Doğan ise “Cenaze saldırı meselesi aslında toplumsal dokunun ne kadar terörize edildiğinin örneğidir. Buna neden olan da siyasi iktidardır” dedi. Besime Konca ise saldırıyı “organize edilmiş bir provokasyon” olarak değerlendirdi. Tuğluk’un cenazesi bugün saat 13:00’te Dersim’de düzenlenecek tören ile toprağa verilecek.


Haber: Çağdaş Kaplan


Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkan Yardımcısı ve eski parlamenter Aysel Tuğluk’un annesi Hatun Tuğluk dün gece Ankara’da yaşamını yitirmişti.

Ankara Batıkent’te bulunan Ergazi Pir Sultan Cem Evi’nde yapılan törenden sonra, Hatun Tuğluk’un cenazesi defnedilmek üzere Gölbaşı’na bağlı İncek Mahallesi’nde bulunan mezarlığa getirildi.

Cenaze törenine HDP Eş Başkanı Serpil Kemalbay, HDP Sözcüsü Osman Baydemir, Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, Kadın Sözcüsü Besime Konca, Kürt siyasetçi Ahmet Türk’ün yanı sıra çok sayıda HDP’li vekil katıldı.

Ancak Kandıra Cezaevi’nde tutuklu bulunan Aysel Tuğluk’un da cenaze izni ile katıldığı cenaze törenine ırkçı bir grup saldırı düzenledi.

Irkçı grup ilkin defin işlemi sırasında cenazesini defnetmeye çalışanlara sözlü saldırıda bulundu.

Cenaze defnedildikten sonra ise sayıları kalabalıklaşan grup cenazeye katılanlara taş ve sopalarla fiziki saldırıda bulundu.


Aysel Tuğluk’un annesinin cenazesine ırkçı saldırı: Cenaze defnedildiği mezarlıktan çıkartıldı


Tuğluk’un ailesi ise alanda polis bulunmasına rağmen devam eden saldırı karşısında Hatun Tuğluk’un cenazesinin saldırıya uğramaması için defnedildiği mezarlıktan çıkartarak tekrardan Ergazi Pir Sultan Cem Evi’ne götürdü.

Valiliğe göre ‘sataşma girişimi’

Irkçı saldırıya ilişkin Ankara Valiliği’nden yapılan açıklamada ise olay ‘sataşma girişimi’ olarak nitelendirildi.

Açıklamada, “13/9/2017 tarihinde vefat eden eski Milletvekili Aysel Tuğluk’un annesi, merhume Hatun Tuğluk’un, İncek Mahallesi Mezarlığına defninde, 20-25 kişilik bir grubun sataşma girişimi meydana gelmiştir” denildi.

Valilik açıklamasında “Sataşma olayı ile ilgili olarak adli ve idari işlem başlatılmıştır” ifadelerine de yer verildi.


Valiliğe göre cenazeye saldırı ‘sataşma girişimi’


Tuğluk’un annesinin cenazesine saldırıyı, o an yaşananları HDP milletvekilleri Müslüm Doğan ve Mahmut Toğrul, Gazete Karınca’ya anlattı.

“Soylu Baydemir’le görüştü, aile ‘Onurumuza saldırıdır’ dedi”

Cenazenin saldırı sonrası aile tarafından memleketi Dersim’e gönderilmek üzere Batıkent’te bulunan Ergazi Pir Sultan Cem Evi’ne götürülmek üzere mezarlıktan çıkartıldığını fakat mezarlık çıkışında polis tarafından engellendiğini belirten HDP’li Müslüm Doğan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun saldırının ardından cenazenin defnedildiği yerden çıkartılması sonrası HDP Sözcüsü Baydemir’le görüştüğünü ve cenazenin tekrardan aynı mezarlığa defnedilmesini söylediğini belirtti.

Soylu’nun bu teklifinin saldırıdan dolayı aile tarafından kabul edilmediğini belirten Doğan, şunları söyledi:

Cenazeye saldırı meselesi aslında toplumsal dokunun ne kadar terörize edildiğinin örneğidir. Buna neden olan da siyasi iktidardır, siyasi iktidarın yaklaşımıdır. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yla ben görüşmedim fakat sözcümüz Osman Baydemir görüştü. Kendisi gerekirse mezarlıkta 24 saat nöbet tutacağını söyledi fakat aile bu saldırıyı onurlarına yapılmış bir saldırı olarak gördü. Ve bunu kabul etmedi. Aile, cenazeyi kendi toprakları olan Dersim’de defnedecek. Cenaze aracı mezarlık çıkışında bekletiyordu ancak bu görüşmenin ardından Batıkent Cem Evi’ne varmak üzere.

‘Emniyet saldırıya müdahale etmedi’

HDP’li vekil Mahmut Toğrul ise yaşanan olayın vahim ve çok acı olduğunu belirterek, şunları söyledi:

Yaşanan olay çok vahim ve çok acı. Bizler cenazeyi Cemevi’nden aldık ve İncek’te bulunan mezarlığa geçtik. Cenazenin defin işlemleri sona ermek üzere iken bir grup vandal gelerek ‘Buraya defnedemezsiniz’ diye bağırdı. Dakikalar ilerledikçe de grupta bulunanların sayısı artmaya başladı. Emniyet yaşananlara hiçbir şekilde müdahale etmedi, sayılarının hızla artmalarını izledi. Bizler görevlilere durumu ilettiğimizde ise bizlere ‘Siz provoke etmeyin’ cevabını aldılar.

‘Cenazeyi çıkartmamız da engellendi’

Olayın vahametini görünce ve cenazenin orada durmasının ileride cenazeye yönelik saldırı olabileceği kaygısı ile cenazeyi Dersim’e götürme kararı aldık. Kararımızı emniyet ile paylaştığımız anda ise o ana kadar ilgilenmeyen yetkililer bir anda ‘Hayır götürmeyin, engelleriz’ demeye başladı. Ancak yetkililerin bunları söylediği anlarda grup bizlere küfürler ediyor ve taşlar atıyordu. Gruptan bireysel olarak kopanlar da saldırı girişiminde bulunuyordu.

‘Lince maruz bırakmak istediler’

Bizler cenazeyi çıkarıp gitmek istediğimizde de grup halinde çıkmamızı engellemek için ‘Araç sürücüleri gidip arabayı hazırlasınlar’ dendi. Bizleri o grubun arasına alarak olası bir lince maruz bırakmak istediler. Tüm bunlar yaşanırken önlem alınması için Ankara Emniyeti ve Ankara Valiliği ile görüştük, ancak çıkmamız için de önlemler alınmadı. Tüm bunlar yaşandıktan sonra İçişleri Bakanı Süleyman Soylu mezarlığa gelerek ‘Cenazeyi götürmeyin’ dedi. Ancak bizler kararımızı vermiştik, çünkü olay çığırından çıkmıştı.

Bir parti yöneticisinin 78 yaşındaki annesinin cenazesinin bu ülkenin başkentinin göbeğinde defnedilmesinin engellenmesi kabul edilebilir bir şey değildir.

HDP’li Konca: Organize edilmiş bir provokasyon

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü ve Siirt Milletvekili Besime Konca ise saldırı için ‘trajik bir gerçeklik’ dedi ve saldırının ‘organize’ olduğunu söyledi.

“Organize edilmiş bir provokasyon ile karşı karşıya kaldık” diyen Konca, Aysel Tuğluk’un cenaze törenine katılması için çok erken saatlerde başvuru yapıldığını belirterek, her defasında yetkililerin kendilerine “En kısa zamanda gelecek” dediğini ancak Tuğluk’un cezaevinden akşam geç saatlerde getirildiğine dikkat çekti.

Başlangıçta saldırganların iki ya da üç kişi olduğunu, ancak polisin önlem almadığını kaydeden Besime Konca, bunun bilinçli yapıldığını ifade etti:

Türkiye’de bir cenazeye, acıya, barbarca bir saldırı gerçekleşti. ‘Siz çıkarmazsanız, biz bu cenazeyi buradan çıkaracağız. Ermenilere burada yer yok’ denilerek ırkçı bir saldırı gerçekleşti. Büyük bir metanet ile sorunu çözmeye çalıştık. Çünkü Hatun Annenin vasiyetiydi. Evinin balkonundan görünüyordu mezarlık, oraya gömülmek istedi. O vasiyeti yerine getirmek için ailesi orayı seçti. Türkiye toplumunun bunu asla kabul etmemesi gerekiyor. Bir insana yapılan bütün insanlığa yapılmıştır. Bütün inançlara yapılan bir saldırıydı bu. İnsanlığa karşı yapılan bir saldırı.

Dersim’de defnedilecek

Defnedildiği mezarlıktan çıkarılarak Batıkent Ergazi Cemevi’ne götürülen ve gece saatlerinde Dersim’e gönderilen Hatun Tuğluk’un cenazesi, bugün saat 13:00’te Dersim Cemevi’nde düzenlenecek törenin ardından Dersim Mezarlığı’na defnedilecek.

Aysel Tuğluk’un annesi Hatun Tuğluk, Diyarbakır’daki HDP mitingine yönelik bombalı saldırıda bacaklarını kaybeden Lisa Çalan’la birlikte.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Kolombiya hükümetine göre "ELN ile kalıcı barış yolu daha zor görünüyor"
Sonraki Haber
CHP’den Tuğluk’un annesinin cenazesine saldırıya tepki: ‘Alçaklık, o mezara insanlığı gömün’