Ana SayfaDünya‘Charlie’nin Çikolata Fabrikası’ okuyucuları cezbetmez diye ‘beyazlatılmış’: Orijinal kahraman siyahmış

‘Charlie’nin Çikolata Fabrikası’ okuyucuları cezbetmez diye ‘beyazlatılmış’: Orijinal kahraman siyahmış

HABER MERKEZİ – Dünya çapında 1 milyon satılan ünlü çocuk kitabı “Charlie’nin Çikolata Fabrikası”ndaki ana karakterin kitabın orijinalinde siyah olduğu fakat ‘okuyucuları cezbetmeyeceği’ gerekçesiyle beyaza çevrildiği iddia edildi.

Çok sevilen ve daha sonra filmi de çekilen 1 milyon tirajlı Charlie’nin Çikolata Fabrikası (Charlie and the Chocolate Factory) isimli çocuk kitabının yazarı Roald Dahl’ın eşi Liccy Dahl, kitaptaki ana karakterin aslında ‘siyah’ olduğunu açıkladı.

BBC İngilizce’ye röportaj veren Liccy Dahl, “Charlie aslında siyah bir çocuktu” derken çocuğun neden daha sonra beyaz olarak anlatıldığı sorusuna ise “Bilmiyorum, bence yazık oldu” cevabını verdi.

Roald Dahl’ın 1990’daki ölümünden sonra biyografisini yazan Donald Sturrock da verdiği röportajda, bu iddiayı destekleyerek “Dahl’ın ajansı siyah bir Charlie’nin okuyucuları cezbedeceğini düşünmediği için bu değişim yapıldı” dedi.

Ne olmuştu?

Kitap karakterlerinden Oompa Loompa’ların Afrika’daki siyah pigmeleri temsil etmesi dolayısıyla yazarı ırkçılık ile suçlanmıştı.

1970’lerde kitabın bir film olacağı haberi, Ulusal Renkli İnsanların İlerlemesi Kurumu’nun (NAACP) dikkatini çekmiş, kurum Oompa Loompa’ların fabrikadaki rolünün köleliği ima ettiğini belirtmişti.

Dahl, ırkçı bir niyeti olmadığını fakat NAACP’ın söylediklerine hak verdiğini söylemişti.

Sonuç olarak ABD’de çekilen ikinci versiyon için Dahl karakterleri “hippi” cüceler olarak yeniden yazdı.


Karınca Dış Haberler

 

Previous post
'Türkiye'deki kötüye gidiş dikkate alınmamış olabilir': Almanya'da iltica başvurularının çoğuna ret
Next post
Fotoğraflarla Rakka’da son durum: DSG’liler 100. günde kentin tam merkezinde