Ana SayfaDünyaDünyada tekti: Suudi Arabistan’da kadınların araba kullanma yasağı kalktı

Dünyada tekti: Suudi Arabistan’da kadınların araba kullanma yasağı kalktı

HABER MERKEZİ – Suudi Arabistan’da kadınların araba kullanma yasağı kalktı. Suudi Arabistan, dünyada kadınların araba kullanmasının yasak olduğu tek ülkeydi.

Dünyada kadınların araba kullanmasının yasak olduğu tek ülke olan Suudi Arabistan’da bu yasak kaldırıldı.

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz el-Suud’un yayınladığı bir kararname ile kadınlar araba kullanmaya başlayacak.

Ülkenin resmi haber ajansı Saudi Press Agency’nin haberine göre Kral’ın imzaladığı kararnameye göre bakanlık düzeyinde kurulacak bir kurum 30 gün içerisinde kadınların araba kullanması ile ilgili tavsiye kararını iletecek ve kadınlar haziran 2018’den itibaren araba kullanmaya başlayabilecekler.

Kararnamede kadınların araba kullanırken ‘şeriat kurallarına uygun’ olması gerektiği ibaresi yer aldı. Ancak buna ilişkin ayrıntılı bilgiye yer verilmedi.

Kararın kadınların yıllar süren mücadeleleri sonucu alınmış bir zafer olduğu belirtiliyor.

Ülkede araba kullandığı için hapis cezasına çarptırılan kadınlar olmuştu.

Araba sürme hakkı için kampanya yürüten aktivistlerden Manal al-Sharif ise “Suudi Arabistan bir daha asla eskisi gibi olmayacak” dedi.

Ülkede kadınlar için bir ilk daha

Ülkede kadınlar için bir ilke daha imza atıldı.

Kuruluşunun 87’inci yılını kutlayan Suudi Arabistan’da 23 Eylül günü Riyad’daki Kral Feyd Stadyumu’nda düzenlenen etkinliğe ilk defa kadınların da katılmasına izin verildi.

Bu etkinlikte kadınlar bekar erkeklerden ayrı oturtuldu.