Ana SayfaEkolojiEge bölgesi de ‘çılgın projeler’in hedefinde, İzmir ‘İstanbullaştırılıyor’

Ege bölgesi de ‘çılgın projeler’in hedefinde, İzmir ‘İstanbullaştırılıyor’

HABER MERKEZİ – Hükümetin “çılgın proje” olarak adlandırdığı projeleri ile Ege kentlerini hedef aldığını belirten HDK Ekoloji ve Yaşam Meclisi Sözcüsü Erol Akça, yaşam alanlarının tahrip ediliğini söyledi ve bunu örneklerle aktardı.

Ekolojik yıkımın ve rantın hedefinde olan Ege bölgesinde, her gün bir enerji projesi hayata geçiriliyor.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Ekoloji ve Yaşam Meclisi Sözcüsü Erol Akça, enerji politikalarını değerlendirerek doğa ve yaşamın tahrip edildiğini belirtti.

Akça, özellikle Rüzgar Enerji Santralleri (RES), Jeotermal Enerji Santralleri (JES) ve Hidroelektirk Santralleri (HES) projeleri ile ormanlık ve verimli tarım arazilerinin yok edildiğini söyledi.

Ege bölgesi kentlerinden Aydın’da enerji politikaları kapsamında kentin yerleşim yerlerinin de dahil olduğu yüzde 70’lik bir kesimin JES alanı olarak belirlendiği bilgisini paylaşan Akça, Mezopotamya Ajansı’na yaptığı açıklamada Muğla ve İzmir’in ise RES bölgesi olarak seçildiğini aktardı.

İzmir’de Karaburun, Çeşme, Kemalpaşa ve Foça’nın RES panelleri ile kuşatıldığını belirten Akça, şunları söyledi:

Çeşme’de aşağı yukarı 280’e yakın RES tribünü kurulmuş durumda. Türkiye’nin turizm alanı olarak görülmesine rağmen RES’lerle beraber Çeşme’de diğer turistik yerlerde ciddi tahribatlar söz konusu. Yaşam alanları hayvan yaşam alanları tahrip ediliyor.

Rüzgar enerji santrallerinin 200 metrenin altına indiği zaman hastalıklara neden olduğunu savunan Akça, “Tıp dilinde ‘rüzgâr tribünü sendromu’ var ve Çeşme’de yoğun bir şekilde artık görülmekte. Çeşme’de rüzgâr tribünleri kurulurken dikkat edilmesi gereken en kısa mesafeli yaşam alanları, 1400 metreyi ihlal etmiş durumda. Bugün Çeşme’de RES’ler 200 metreye kadar girmiş” dedi.

“Karaburun’da yüzde 16’lık bir yaşam alanı kaldı”

Ege’de verimli tarım arazileri ve orman arazilerinin azaldığını da belirten Akça, Karaburun’da yaşam alanı olarak sadece yüzde 16’lık bir alanın kaldığını söyledi.

Özellikle RES projelerinin her geçen gün yaygınlaştırıldığını dile getiren Akça, bu çerçevede Bergama’da bir RES tribünü fabrikası kurulduğunu ifade etti.

Akça, OHAL kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporlarıyla daha önce iptal edilen projelerin hayata geçirildiğini söyledi.

HDK Ekoloji ve Yaşam Meclisi Sözcüsü, OHAL’in toplumun tamamında olduğu gibi ekolojik tahribatta da uygulanmasının suistimallerle sürdürüldüğünü belirtti.

“Hükümet İzmir’i ‘İstanbullaştırıyor'”

Akça, hükümetin İzmir’in “İstanbullaşması” gibi stratejik bir yol izlediğini de ifade ederek, hükümetin “çılgın proje” olarak adlandırdığı projeleri ile Ege kentlerini hedef aldığını belirtti.

“Çılgın proje”lerden en önemlisinin İzmir Geçiş Projesi olduğunu belirten Akça, projenin bilimsellikten uzak olduğunu söyledi.

Ege kentlerinin İstanbul’da olduğu gibi aynı sermaye çevrelerinin hedefinde olduğunu belirten Akça, tüm projelere karşı mücadele edeceklerini ifade etti.

Previous post
SÜRGÜN ÖĞRETMENLER – 2 | ‘Antik Yunan’da kölelerin yeri sürekli değiştirilirdi’
Next post
Mona Lisa'nın nü taslağı Fransa'da bulundu