Ana SayfaToplumsal CinsiyetEmine Erdoğan sezaryene karşı ‘seferberlik’ çağrısı yaptı

Emine Erdoğan sezaryene karşı ‘seferberlik’ çağrısı yaptı

HABER MERKEZİ – Sezaryen doğum oranlarının düşürülmesi gerektiğini söyleyen Emine Erdoğan, “Sezaryen oranlarını düşürmek için kamu ve özel hastanelerde seferberlik başlatmalıyız” diye konuştu.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Ankara Etlik Zübeyde Hanım Sağlık Uygulama Araştırma Merkezi’nde hizmete giren suda doğum ünitesinin açılış töreninde konuştu.

Erdoğan, sezaryen doğum oranlarının yüksek olduğunu ve düşürülmesi gerektiğini söyleyerek çağrı yaptı.

Sezaryen oranlarının düşürülmesi için ‘seferberlik’ başlatılması gerektiğini öne süren Erdoğan, “Sezaryen oranlarını düşürmek için kamu ve özel hastanelerde seferberlik başlatmalıyız. Medyamız bu konuya daha çok yer vermeli, anne adaylarını bilgilendirmeli” dedi.

Medyada normal doğuma ilişkin çıkan haberleri eleştiren Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

Ne yazık ki son günlerde medyada, birtakım yayınlara rastlıyorum. Normal doğumu tehlikeli bir olaymış gibi gösteren, doktorların hastaları normal doğuma zorladıklarını ifade eden haberler yapılıyor. Yaşamın her anı kendi içinde riskler barındırır ama bunun karşılığı asla sezaryene teşvik olmamalıdır.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da 2013’te yaptığı bir konuşmada sezaryenle cinayet işlendiğini savunmuştu.

Türkiye’de sezaryen

Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, 2016’da kamu hastanelerinde yüzde 38,2 oranında sezaryen ameliyatı görülürken, özel hastanelerde bu oran yüzde 70,5 dolayında seyrediyor.

Türkiye’de hükümet, sezaryen oranlarını düşürmek için çalışmalar yapıyor.

2012 yılında kabul edilen yasaya göre sadece “tıbbi gereklilik olması halinde” sezaryen yaptırılması öngörülüyor.

Ancak Dr. Ayşe Aytoz, yine de hastanın görüşünün dikkate alınması gerektiğini belirterek, “Eğer hastamız normal doğum yapmaktan korkuyorsa, doktor olarak ben ne yapabilirim? Normal doğumun o kadar zor olmadığını, kendisine yardımcı olacağımı, ebenin sürekli yanında olacağını söyleyebilirim. Ama yine de sezaryen olmakta ısrar ederse, hastanın bu görüşünü kabul etmek zorundayım” diyor.

Türkiye, dünyada en çok sezaryen ameliyatının yapıldığı ülke

Previous post
Onur Ünlü'nün son filmi 'Aşkın Gören Gözlere İhtiyacı Yok' Filmekimi'nde
Next post
FT'den özel dosya: Türkiye'nin Arap ülkeleriyle siyasi, ticari, enerji ve turizm ilişkileri