Ana SayfaDünya‘En uzun deniz göçü’: Tsunami bir milyon deniz canlısını Japonya’dan ABD’ye taşıdı

‘En uzun deniz göçü’: Tsunami bir milyon deniz canlısını Japonya’dan ABD’ye taşıdı

HABER MERKEZİ – Japonya’da 2011’de meydana gelen 9 büyüklüğündeki deprem ve sonrasında oluşan tsunami, yaklaşık 300 farklı deniz canlısı türünü Pasifik Okyanusu’ndan binlerce kilometre öteye, ABD’nin batı kıyılarına tsunami enkazıyla birlikte taşıdı. Uzmanlar bunun ‘şimdiye kadar kaydedilmiş en uzun deniz göçü’ olduğunu belirtiyor.

Japonya’da 11 Mart 2011’de meydana gelen 9 büyüklüğündeki deprem ve tetiklediği tsunami, yaklaşık 300 deniz canlısı türünü Pasifik Okyanusu’ndan binlerce kilometre öteye, ABD’nin (Amerika Birleşik Devletleri) batı kıyılarına taşıdı.

2012’nin haziran ayından bu yılın şubat ayına kadar Japonya’ya özgü 289 türden yaklaşık bir milyon canlının ABD’ye taşındığı durum, uzmanlar tarafından  ‘kaydedilmiş en uzun deniz göçü’ olarak nitelendirildi.

“En büyük planlanmamış doğal deney”

Sputnik’in Guardian’dan aktardığı habere göre Science dergisinde yayınlanan çalışmayı yürüten Oregon Eyalet Üniversitesi’nden John Chapman, “Bu, deniz biyolojisinde, belki de tarihte meydana gelen planlanmamış en büyük doğal deneylerden biri oldu” dedi.

Aynı zamanda Iwate, Miyagi ve Fukuşima bölgelerinden 5 milyon ton enkazın çıkmasına neden olan tsunamide, enkazın yüzde 70’i hızla okyanus tabanına çökmüş; fakat çoğu plastikten yapılan ve çoğu plastik olan duba, rıhtım, tekne ve kaldırma kuvveti olan diğer parçalar denize süpürülmüştü.

Çalışmada, 600 parça enkazın üzerine tutunan deniz canlılarının, Washington, Oregon, California, British Columbia, Alaska ve Hawaii sahillerine kadar sürüklendiği de bildirildi.

Taşınan canlılardan üçte ikisi daha önce ABD’de hiç görülmemişti

Okyanusun doğusuna sürüklenen canlılardan üçte ikisinin, daha önce ABD’nin batı sahillerinde hiç görülmediğini belirten uzmanlar, “bu türlerden herhangi birinin batı sahillerinde kolonileştiğini veya bölgedeki deniz canlılarının hayatına tehdit oluşturduklarını” söyleyebilmek için birkaç yıl gerekeceğini ifade etti.

Williams Collage’den deniz bilimleri profesörü James Carlton, “Canlıların çeşitliliği çok şaşırtıcı. Yumuşakçalar, deniz anemonları, mercanlar, yengeçler.Gerçekten Japonya’daki faunadan bir profil” dedi.

Çalışmaya katılan uzmanlar plastiklerin kullanılmasının doğal yaşam üzerindeki zararlı etkilerini de vurguladı.

Ne olmuştu?

​Japonya’da 9 büyüklüğündeki deprem ve sonrasında oluşan tsunami, Fukuşima Nükleer Santrali’nde radyoaktif sızıntıya neden olmuştu.

Bölgede yaşayan on binlerce kişi sızıntının ardından evlerini terk etmek zorunda kalmıştı.

Sızıntının tamamen kontrol altına alınarak santralin tasfiyesi edilmesinin on yıllar süreceği tahmin ediliyor.