Ana SayfaGüncelErdoğan’dan ‘bağımsızlık referandumu’ açıklaması: ‘Buyurun devam edin diyemeyiz’

Erdoğan’dan ‘bağımsızlık referandumu’ açıklaması: ‘Buyurun devam edin diyemeyiz’

HABER MERKEZİ – ABD’ye hareketinden önce Irak Kürdistan Bölgesi’nde yapılacak bağımsızlık referandumuna ilişkin konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Burada bizleri rahatsız eden bir süreç var. Ben MİT Müsteşarımı gönderdim, yanlış yola bir devam var. Şu ana kadar biz, sizinle oturup bu işi konuştuk da sen hala direniyorsan, kusura bakma. Trump’la yapacağımız görüşmede de benim gündem maddelerimden bir tanesidir” dedi.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler 72. Genel Kurulu’na katılmak üzere ABD’nin New York şehrine hareketinden önce Atatürk Havalimanı’nda açıklamalarda bulundu.

BM zirvesinde yapacağı görüşmelere ilişkin bilgi veren ve  ABD Başkanı Donald Trump’la görüşeceğini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi:

Suriye meselesi, Irak, terörle mücadele gibi konulara dair kanaatlerimizi de tüm dünya ile paylaşacağız. BM Güvenlik Konseyi’nin reform ihtiyacının reform ihtiyacını bir kez daha gündeme taşıyacağız. Dünya 5’ten büyüktür. Bunu bir kez daha dile getireceğiz. ABD Başkanı Trump da dahil bazı devlet ve hükümet başkanları ile görüşmeler gerçekleştireceğiz. Trump ile yapacağımız görüşmeye özel önem atfediyorum. Bölgesel anlamda kritik gelişmelerin yaşandığı bir zamana tekabül ediyor. Faydalı ve verimli olacağına inanıyorum.

Gazetecilerden gelen soru üzerine Irak Kürdistan Bölgesi’nde yapılacak bağımsızlık referandumuna ilişkin de açıklamalarda bulunan Erdoğan, “Burada bizleri rahatsız eden bir süreç var” dedi.

Erdoğan şöyle devam etti:

Bizim bu ay MGK toplantımız 27’sindeydi. Bunu 22’sine çekişimizin sebebi de, baktık ki, bu Kuzey Irak yerel yönetimi hala aynı anlayışta devam ediyor. Burada bizleri rahatsız eden bir süreç var. Bir şey söylüyoruz. Bizim 350 kilometre orada sınırımız var, soydaşlarımız, dindaşlarımız var. Onların Kürt, Türkmen, Arap olması bizi birbirimizden ayırmıyor ama bu anlayışı Irak’ın bölünmesine yönelik adıma siz tevci ederseniz biz size buyurun devam edin diyemeyiz. Şu anda Amerika’da da İbadi ile görüşmemiz olacak, aynı istikamete bakıyoruz, o Irak’ın bölünmez bütünlüğüdür. Kuzey Irak yerel yönetimi Irak’ın bölünmesine yönelik adımlar atıyor. Ben MİT Müsteşarımı gönderdim, yanlış yola bir devam var. Şu ana kadar biz, sizinle oturup bu işi konuştuk da sen hala direniyorsan, kusura bakma. Trump’la yapacağımız görüşmede de benim gündem maddelerimden bir tanesidir.