Ana SayfaGüncelErdoğan’dan ‘yaptırım’ açıklaması: Yiyecek, giyecek bulamayacaklar

Erdoğan’dan ‘yaptırım’ açıklaması: Yiyecek, giyecek bulamayacaklar

HABER MERKEZİ – Irak Kürdistan Bölgesi’nde dün düzenlenen bağımsızlık referandumuna dair açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “tüm ihtimaller şu anda masada” diyerek yaptırımlara işaret etti, “Bir vanayı kapadığımız anda iş bitti. Bütün geliri meliri hepsi ortadan kalkıyor. TIR’lar Kuzey Irak’a çalışmadığı anda bunlar yiyecek, giyecek bulamayacaklar” dedi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Saray’da düzenlenen akademik yıl açılış töreninde gündemdeki konulara ilişkin konuştu.

Gündeminde Irak Kürdistan Bölgesi’nde dün düzenlenen bağımsızlık referandumu olan Erdoğan, “Mesud Barzani’nin böyle yanlışa düşeceğine ihtimal vermiyorduk, demek yanılmışız” dedi.

Erdoğan, “Açıkçası biz son ana kadar  Barzani’nin böyle yanlışa düşeceğine ihtimal vermiyorduk, demek yanılmışız. İlişkilerimizin tarihteki en iyi seviyesinde olduğu bir dönemde, önceden hiçbir danışma ve görüşme yapılmadan alınan bu karar, açıkçası ülkemize ihanettir” ifadelerini kullandı.

“Referandumun Irak anayasası bakımından hiçbir hükümü yok” iddiasında bulunan Erdoğan, “Kuzey Irak’ın inanç ve köken bakımından çok renkli bir yapıya sahip ikliminde tek bir grubun böyle bir teşebbüse girişmesi, yeni çatışmaların ve acıların habercisi olmaktan başka anlam taşımıyor. Şimdi yaptın… Neymiş, yüzde 90-92 ile onaylanmış. Bunun bir kıymeti harbiyesi var mı? Senin bağımsızlığını kim kabul edecek?” dedi.

“TIR’lar Kuzey Irak’a çalışmadığı anda bunlar yiyecek, giyecek bulamayacaklar”

Türkiye’nin Kürdistan Bölgesi’ne yaptırım uygulayacak girişimlerinin de sinyalini veren Erdoğan, şunları söyledi:

Şimdi biz yaptırımlarımızı uygulamaya başladığımız andan itibaren zaten ortada kalacaksın. Bir vanayı kapadığımız anda iş bitti. Bütün geliri meliri hepsi ortadan kalkıyor. TIR’lar Kuzey Irak’a çalışmadığı anda bunlar yiyecek, giyecek bulamayacaklar. Öyle bir duruma gelecekler. Niye? Mecburuz, yaptırım.

Erdoğan ayrıca, “Ekonomik yaptırımlardan askeri seçeneklere kadar tüm ihtimaller şu anda masadadır. Hava sahaları, kara hepsi masadadır. Bütün bu opsiyonlar şu anda masada görüşülmektedir” ifadelerini kullandı.


Ahmet Hakan, Erdoğan’ın ‘yaptırımlarının’ imkansızlığını yazdı: Vanayı bile kapatmamız zor gibi


‘Almanya’da hükümet kuramayacaklar’

Almanya’da haftasonu yapılan seçimlere de değinen Erdoğan, hükümet kurulamayacağını savunarak şunları söyledi:

Almanya’da bir seçim oldu, bizde de bir referandum oldu. Bu referandum sürecinde Türkiye’ye nasıl saldırdıklarını gördünüz. Şimdi kendi seçimlerinde bize saldırıyorlar. Ya seçimin bizimle ne alakası var? Almanya’da seçim yapıyorsunuz, Almanya’da yaptığınız seçimde bizi niye kullanmaya çalışıyorsunuz? Ne oldu? Şimdi hükümet kuramayacaklar, bak göreceksiniz, bu da birkaç aylarını alır. En az birkaç aylarını alır.