Ana SayfaEkonomi‘Erdoğan’ın çağrısı da yeterli olmadı’: Türkiye AVM çöplüğüne mi dönüyor?

‘Erdoğan’ın çağrısı da yeterli olmadı’: Türkiye AVM çöplüğüne mi dönüyor?

HABER MERKEZİ – İstanbul, Ankara, İzmir gibi metropoller başta olmak üzere birçok kentte peş peşe açılan yüzlerce AVM ya ekonomik sorunlarla boğuşuyor ya da kapanma yolunda. Al Monitor yazarı Zülfikar Doğan, dün yazdığı yazı ile bu duruma neden olan sebepleri ortaya koydu.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 18 Eylül’de açıkladığı ‘2016 Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması’nın sonuçlarına göre “maddi yoksunluk” oranı yüzde 30,3’ten, 32,9’a yükseldi.

Verilere göre bireylerin yüzde 68’i borçlu durumda, sürekli ‘yoksul’ durumdakilerin oranı ise yüzde 14,6.

Nüfusun yüzde 14,3’ü ise yoksulluk sınırının da altında.

En yüksek gelire sahip ilk yüzde 20’lik nüfus dilimi toplam gelirin yüzde 47,2’sini alırken, gelir dağılımındaki eşitsizliğin en net verisi.

Al Monitor yazarı Zülfikar Doğan, 21 Eylül tarihli yazısında gelir dağılımındaki bu çarpıklığın, nüfusun neredeyse yarısını harcamalarını kısmaya zorlarken AVM’ler, mağazalar bu tablodan en olumsuz etkilenenlerin başında geliyor.

Doğan yazısında AVM’lerle ilgili şu verilere yer veriyor:

Türkiye’de AVM’lere yapılan yatırımların tutarı 53,5 milyar dolar. Bunun 15 milyar dolarlık bölümü yabancı AVM zincirlerinden ve markalarından geldi.

Sadece İstanbul’daki AVM sayısı 2016 sonunda 116’ya ulaşırken, 33 AVM ile ikinci sırayı ise Ankara aldı. 2007 yılında Türkiye’deki AVM’ler 145 iken 2016 sonunda 379’a ulaştı. Gayrimenkul danışmanlığı ve uluslararası gayrimenkul yatırım şirketlerinin yaptığı çeşitli araştırma ve projeksiyonlara göre 2017 sonunda AVM sayısının 443’e, 2018’de 448’e ulaşması bekleniyor.

Ancak Zülfikar Doğan, ‘yer seçimi, ekonomik durum ve fonksiyonunu yitirme gibi nedenlerle’ AVM’lerin yüzde 10’unun sistemden çıkmaya başladığını aktarıyor.

Yazıda buna sebep olan nedenlerin başında ise kiraların dövize endeksli olması olarak gösteriliyor.

Kapanan AVM’lerin hastane, dershane ya da ofis alanlarına dönüştürüldüğünü belirten Doğan, “81 ilin olduğu Türkiye’de AVM bulunmayan il sayısının 20 dolayında olması nedeniyle bir yandan kapanma süreci devam ederken, bir yandan da yatırımcılar AVM olmayan yeni il arayışına yöneliyor. Özellikle büyük şehirlerde doyum noktasına yaklaşılması AVM olmayan Anadolu illerini cazip kılıyor” diyor.

Erdoğan’ın çağrısı da yeterli olmadı

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kiralarda TL’ye dönülmesi çağrısının da AVM’lerde fazla etkili olmadığını savunan Doğan, AVM’lerde yaşanan krizde 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminin de etkili olduğunu söylüyor.

‘AVM’lerin sayısı her geçen gün artıyor’ diyen Doğan yazısının sonunda, “Plansız ve öngörüsüz şekilde yapılan milyarlarca dolarlık yatırımla durgunluk ve kapanan AVM’ler sorunu şimdi ön planda” uyarısında da bulunuyor.


Al Monitor’de yayınlanan yazının tamamına buradan ulaşabilirsiniz.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Üç parti bu konuda uzlaşıyor: MHP'nin ardından CHP'den de 'tezkereye destek' açıklaması
Sonraki Haber
Behiç Ak'ın kaleminden tekdüzeliğe masalsı karşı çıkış: 'Bulutlara Şiir Yazan Çocuk'