Ana SayfaEkonomiGelir dağılımı bozuldu: TÜİK’e göre Türkiye’de nüfusun yüzde 14,3’ü yoksul

Gelir dağılımı bozuldu: TÜİK’e göre Türkiye’de nüfusun yüzde 14,3’ü yoksul

HABER MERKEZİ – Türkiye İstatistik Kurumu, 2016 yılına ilişkin ‘Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması’ sonuçlarını açıkladı. Araştırma sonuçlarına göre toplumda gelir dağılımında eşitsizliğin yanında, ‘ciddi maddi yoksunluk’ oranında artış yaşandı. Nüfusun yüzde 65,4’ünün yıpranmış ve eskimiş mobilyalarını yenileme ihtiyacını ekonomik nedenlerle karşılayamadığını Türkiye’de, ‘ciddi maddi yoksunluk’ oranı yüzde 30,3’ten 32,9’a çıktı. Nüfusun yüzde 14,3’ü ise yoksulluk sınırının altında.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2016 yılına ilişkin ‘Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması’ sonuçlarını açıkladı.

Nüfusun yüzde 14,3’ü yoksulluk sınırının altında

TÜİK’in araştırmasına göre nüfusun yüzde 14,3’ü yoksulluk sınırının altında kaldı.

Yoksulluk oranı, bir önceki yıla göre 0,4 puan düşüşle yüzde 14,3 olarak gerçekleşti.

Türkiye’de eğitime göre yoksulluk oranları ise şöyle oldu: okur-yazar olmayanlarda yüzde 26,2; bir okul bitirmeyenlerde yüzde 24,1; lise altı mezunlarda yüzde 12,5; lise ve dengi mezunlarda yüzde 6,2.

Diğer yandan yükseköğretim mezunları yüzde 1,7 ile yoksulluk oranının en düşük gözlendiği grup olarak belirlendi.

‘Sürekli Yoksulluk’ oranı yüzde 14,6

Son yılda ve aynı zamanda önceki 3 yıldan en az ikisinde yoksul olan fertleri kapsayan ‘sürekli yoksulluk’ oranı, ise yüzde 15,8’den yüzde 14,6’ya düştü.

Araştırma sonuçlarına göre nüfusun yüzde 42,2’sinin konutunda ‘izolasyondan dolayı ısınma’ sorunu yaşanırken, yüzde 38’inin konutunda sızdıran çatı, nemli duvarlar ve çürümüş pencere çerçevesi sorunlarıyla karşılaşılıyor.

Nüfusun neredeyse çeyreği (24,5) de trafik veya endüstrinin neden olduğu hava kirliliği, çevre kirliliği veya diğer çevresel sorunlar ile karşı karşıya.

Ciddi maddi yoksunluk’ yüzde 32,9’a çıktı

Finansal sıkıntıyla karşı karşıya olan nüfusun oranı olarak tanımlanan ve beklenmedik harcamalar, evden uzakta bir haftalık tatil, ödeme zorluğu, iki günde bir et, tavuk, balık içeren yemek, evin ısınma ihtiyacı, çamaşır makinesi, renkli televizyon, telefon, otomobil sahipliği olarak belirlenen 9 maddeden en az 4’ünü karşılayamayanların durumunu ifade eden ‘ciddi maddi yoksunluk’ oranında artış yaşandı.

2015 yılında yüzde 30,3 düzeyinde görülen bu oran, geçtiğimiz yıl yüzde 32,9 olarak tespit edildi.

Taksit ödemeleri veya borçları olanların oranı yüzde 68

Araştırmaya göre Türkiye’de nüfusun yüzde 68’i konut alımı ve konut masrafları dışında taksit ödemeleri veya borçları olduğu belirtildi.

Yine nüfusun yüzde 65.4’ü yıpranmış ve eskimiş mobilyalarını yenileme ihtiyacını ekonomik nedenlerle karşılayamadığı kaydedildi.

Öte yandan araştırma sonuçlarına göre toplumun en zengin yüzde 20’sinin gelirinin, en yoksul yüzde 20’sinin gelirine oranı yüzde 0,1 artış gösterirken; gelir dağılımı eşitsizliği ölçütlerinden olan ve 1’e yaklaştıkça gelir dağılımında bozulmayı ifade eden Gini katsayısı, 2016’da bir önceki yıla göre 0,404’a yükselerek gelir eşitsizliğinde 0,007 puan artış yaşandı.

Türkiye’de ortalama yıllık eşdeğer hane halkı kullanılabilir fert geliri ise geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 15,9 artarak 16 bin 515 liradan 19 bin 139 liraya ulaştı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Irak Yüksek Mahkemesi’nden bağımsızlık referandumunu askıya alma kararı
Sonraki Haber
3 gün sürecek 'Fındık İçin Adalet' yürüyüşü binlerin katılımıyla başladı