Ana SayfaGüncel‘Hakikat arayışçısıydı’: Musa Anter vurulduğu sokakta anıldı

‘Hakikat arayışçısıydı’: Musa Anter vurulduğu sokakta anıldı

HABER MERKEZİ – Kürt aydın Musa Anter, Diyarbakır’da vurulduğu sokakta anıldı. Anmaya katılanlardan Özgür Gazeteciler İnisiyatifi Eş Sözcüsü Hakkı Boltan, “Ape Musa hakikat arayışçısıydı. Katledilene kadar hakikat mücadelesi verdi. Apê Musa’nın ardılları olarak mücadeleyi sürdüreceğiz” dedi.

Kürt gazeteci yazar Musa Anter (Apê Musa), 20 Eylül 1992 tarihinde JİTEM tarafından Diyarbakır’ın Seyrantepe Mahallesi’nde vurulduğu sokakta anıldı.

Özgür Gazeteciler İnisiyatifi öncülüğünde yapılan anmaya, Anter’in oğlu Dicle Anter, Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp, HDP’li yöneticiler, İHD Diyarbakır Şubesi Başkanı Raci Bilici, gazeteciler ve medya çalışanları katıldı.

Yaşamını yitiren Kürt basın çalışanları Hüseyin Deniz, Cengiz Altun, Rohat Aktaş, Ayfer Serçe, Kadri Bağdu ve Enver Özçelik’in fotoğrafları taşınan anmada, “Özgür basın susturulamaz” sloganı atıldı.

Saygı duruşunun ardından konuşan Welat Gazetesi İmtiyaz Sahibi Zeynel Abidin Bulut, Anter’in 25 yıl önce “karanlık güçler” tarafından öldürüldüğünü vurguladı.

‘Hakikat arayışçısıydı’

Anter’in öldürülmesiyle gerçeklerin karanlığa terk edilmek istendiğini ifade eden Bulut, “Karanlık güçlerin amaçları boşa çıktı. Apê Musa’nın ardılları, onun fikir ve felsefesini baskı ve engellemelere rağmen sürdürüyor” dedi.

Özgür Gazeteciler İnisiyatifi Eş Sözcüsü Hakkı Boltan, Anter ve yaşamını yitiren basın çalışanlarını anarak, “Ape Musa hakikat arayışçısıydı. Katledilene kadar hakikat mücadelesi verdi. Apê Musa’nın ardılları olarak mücadeleyi sürdüreceğiz” diye belirtti.

HDP’li Yiğitalp: Yapanlar hesap verecek

HDP Milletvekili Sibel Yiğitalp de aradan geçen 25 yıla rağmen faillerin açığa çıkartılmadığını ve cinayetin aydınlatılmadığına dikkat çekerek, sorumluların hesap vermesi gerektiğini yineledi.

Hükümetin cinayeti aydınlatmakla sorumlu olduğunu söyleyen Yiğitalp, gerçeklerin karanlıkta kalmayacağının altını çizerek, “Tarih cinayeti mutlaka aydınlatacaktır. Bunu yapanlar hesap verecektir” ifadelerini kullandı.

Oğul Anter: Ardılları olan gazeteciler de katledildi

Son olarak konuşan Musa Anter’in oğlu Dicle Anter ise katliamın üzerinden bir çeyrek asırlık zamanın geçmesine rağmen aydınlatılmadığını hatırlattı.

Musa Anter’in yazdıklarının bugün yeniden yaşandığını ifade eden Anter, şöyle dedi: “Ardılları olan gazeteciler de katledildi, cezaevlerine atıldı. Bu böyle gitmez. Demokrasinin olmadığı yerde racon kesmeyin.”

Konuşmalardan sonra anmaya katılanlar, Musa Anter’in vurulduğu sokağa kırmızı karanfiller bıraktı.

Anma, “Özgür basın susturulamaz” sloganıyla son buldu.