Ana SayfaGüncelHDP: Bomba arama köpeği çöpe gitmek isterken neden polis tarafından engellendi?

HDP: Bomba arama köpeği çöpe gitmek isterken neden polis tarafından engellendi?

HABER MERKEZİ – HDP’li Feleknas Uca, 2015 yılında partisinin Diyarbakır’daki mitingine dönük bombalı saldırıya ilişkin ortaya çıkan yeni görüntüleri İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sordu. Sanık Orhan Gönder’in bombaları nasıl yerleştirdiği ve polisin ihmalinin açıkça görüldüğü görüntülere dikkat çeken Uca, “Miting öncesi alanı kontrol eden polis neden çöp poşetini ayağının ucuyla ittiği halde bombayı oradan almamıştır? Benzer şekilde köpek çöpe gitmek isterken neden polis tarafından engellenmiştir?” sorusuna yanıt istedi.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) 5 Haziran 2015 tarihindeki Diyarbakır mitingine IŞİD tarafından bombalı saldırı gerçekleştirilmiş, saldırıda 5 kişi yaşamını yitirmiş ve yüzlerce kişi yaralanmıştı.

Söz konusu saldırıya ilişkin Evrensel Gazetesi’nin ulaştığı yeni görüntüler, patlamadaki güvenlik zafiyeti ve güvenlik ihmalini ortaya koyuyor.

Yeni görüntülerde saldırının sanıklarından Orhan Gönder’in bombaları nasıl yerleştirdiği ve polisin ihmali açıkça görülüyor.


HDP’ye bombalı saldırıda yeni görüntüler: Polis ihmali kameralarda


Yeni görüntüler Meclis gündeminde

Son görüntüleri Meclis’in gündemine taşıyan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya bazı sorular yöneltti.

Soylu’ya, “Orhan Gönder’in iki bombayı miting alanına yerleştirdiğini gösteren söz konusu görüntüleri izlediniz mi?” diye soran HDP’li vekil, “Mitingin gerçekleştirildiği İstasyon Meydanı’nda, bombacının aynı anda farklı yerlere bomba bırakmasına rağmen güvenlik güçleri bu duruma neden müdahale etmemiştir?” sorusuna cevap istedi.

HDP’li Uca ayrıca, “Miting öncesi bombaların yerleştirildiği ana ait görüntüler kameralara açık şekilde yansıdığı halde, Emniyet Müdürlüğü patlama öncesi neden bu görüntüleri görmezden gelmiştir?” diye de sordu.

Feleknas Uca’nın Soylu’dan yanıt istediği diğer sorular da şu şekilde:

  • Polis miting alanında arama tarama çalışması yürütürken, elinde iki poşetle alana giren bombacı Gönder neden miting alanına alınmıştır? Polisin alana aldığı Gönder neden aranmamıştır? Polis Gönder’i tanıdığı için mi aramamış ve/veya alandan çıkarmamıştır?
  • Miting alanı eğitimli köpekler ve bomba uzmanları tarafından kontrol edildiği halde, bombalar neden alanda bırakılmıştır?
  • Görüntülerde açık şekilde görüldüğü gibi miting öncesi alanı kontrol eden polis neden çöp poşetini ayağının ucuyla ittiği halde bombayı oradan almamıştır? Benzer şekilde köpek çöpe gitmek isterken neden polis tarafından engellenmiştir?
  • Çöp kutusuna baktığı halde bombayı oradan almayan ve köpeği çöp kutusundan uzaklaştıran bomba uzmanı A.K. hala görevde midir? Görevde ise görev yeri neresidir? A.K. bugüne kadar kaç tane HDP mitinginde görev almıştır? A.K. hakkında herhangi bir idari ve/veya adli soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatılmışsa soruşturma ne aşamadadır?
  • Daha önce de, Gönder’in miting alanına girerken beraber görüntülendiği ve yeni görüntülerde bombayı bıraktığı tezgâhın yanında duran ve Gönder ile konuşan mavi tişörtlü kişi kimdir? Söz konusu kişinin tespit edilmesi için herhangi bir inceleme başlatılmış mıdır?
  • Bombanın yerleştirildiği başka bir nokta olan Farabi Anadolu İmam Hatip Lisesi bahçesinde arama tarama çalışması yürüttüğünü ileri süren ancak bu görüntülerle bu iddiası yalanlanan miting alanında alınan tedbirlerden sorumlu komiser yardımcısı M. A. C. hakkında herhangi bir soruşturma başlatmayı düşünüyor musunuz?
  • Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yapılan soruşturma soncunda müfettişlerin hazırladığı raporda da ihmaller zincirine yer verilmesine rağmen, yüzleri açıkça görünen polisler hakkında bugüne kadar neden herhangi bir adli soruşturma başlatılmadı? Söz konusu yeni görüntülerden sonra bu polisler hakkında herhangi bir adli soruşturma açılması talimatı verecek misiniz?

Yeni görüntüler

Diyarbakır’da HDP’ye yönelik bombalı saldırıya ilişkin yeni görüntüler Evrense tarafından kamuoyu ile paylaşıldı.

Miting alanını gören 3 sabit ve 1 hareketli kamerayla kaydedilen saldırı öncesi görüntülerde sanık Orhan Gönder’in miting alanına polis araması yapılmadan önce elinde bir poşetle geldiği görülüyor.

Görüntülerde, Gönder henüz miting alanının tenha olduğu saatlerde alanda keşif yapıyor. Ardından saat 11.41 sıralarında elindeki poşetten çıkardığı patlayıcıyı çöp kutusuna koyuyor. Sonra ikinci patlamanın olduğu çay ocağına doğru yürüyor ve tezgahın altına elindeki poşeti bırakıyor.

Daha önce basına yansıyan bir görüntüde ise Gönder’in tezgahın yanında bulunan mavi tişörtlü bir kişi ile sohbet ettiği ortaya çıkmıştı. Gönder verdiği ifadesinde mavi tişörtlü bu şahsı tanımadığını, yolda karşılaşıp sohbet ettiğini ileri sürmüştü. Ancak Gönder’in söz konusu kişi ile daha önce yayınlanan görüntülerde de birlikte miting alanına girdiği kişilerden biri olduğu anlaşılıyor.

Polis, Gönder ve yanındaki şahsı uzaklaştırma ihtiyacı duyuyor ancak herhangi bir kimlik sorgusu yapmıyor.

Görüntülerde bomba uzmanı polis birinci bombanın konulduğu çöp kutusunu kontrol ediyor. Ardından bomba arama köpeğini de yanına alarak aramaya devam ediyor. Arama köpeği çöp kutusuna yöneliyor ancak köpeği tutan polis köpeği çekiştirerek devam ediyor.

Köpeğin arkasında inceleme yapan bomba uzmanı A.K. de çöp kutusunu kontrol ediyor. A.K. kafasını uzatarak çöp kutusunu yukarıdan kontrol ediyor. Ayağı ile çöp kutusunun tabanını yokluyor. Ancak bomba uzmanı da bombayı tespit edemiyor.