Ana SayfaÇalışma Yaşamıİhraç edilen akademisyenlerden yeni bir kamusal alan projesi: Kültürhane

İhraç edilen akademisyenlerden yeni bir kamusal alan projesi: Kültürhane

HABER MERKEZİ – Barış bildirisine imza attıkları için Mersin Üniversite’sindeki görevlerinden ihraç edilen 3 akademisyen yola açtıkları “Kültürhane” isimli mekanla devam ediyor. Akademisyenler, “Kültürhane” ile insanların kahve içip kitap okuyabileceği, Dayanışma Akademisi derslerinin verileceği, atölye çalışmalarının yapabileceği bir kamusal alan yaratmayı hedefliyor.

Barış İçin Akademisyenler’in “Bu Suça Ortak Olmayacağız” başlıklı bildirisine imza attıkları için Mersin Üniversitesi’ndeki görevlerinden ihraç edilen of. Dr. Ayşegül Yılgör, Doç. Dr. Ulaş Bayraktar ve Uzman Deniz Galip Altınay, Mersin’de uzun süredir kurguladıkları bir fikri hayata geçirdi.

Cumhuriyet’in haberine göre üç akademisyen feminist aktivistlerden Nalan Turgutlu Bilgin’in de katılımıyla “Kültürhane” isimli bir kitap-kafe açtı.

Mekanın kütüphanesi, görevlerinden atılan imzacı akademisyenlerin kendi kişisel kütüphanelerini bağışlamasıyla kuruldu.

Üç akademisyen “Kültürhane” ile insanların kahve içip kitap okuyabileceği, Dayanışma Akademisi derslerinin verileceği, atölye çalışmalarının yapabileceği bir kamusal alan yaratmayı hedefliyor.

Kültürhane’nin ilk hedefi kütüphaneyi güçlendirmek.

Bunun için bağış ve destek sitesi “indiegogo” üzerinden bir kampanya başlatıldı.

Yayımlanan metinde akademisyenler,  “Eğer başarabilirsek bizi kamusal alanlardan kovanlara, halkla buluşabilmek için unvanlara ihtiyacımızın olmadığını kanıtlayacağız” diyor.

Kültürhane’nin kurucularından Galip Deniz Altınay ise projeleriyle ilgili şunları söylüyor:

Bizim için önemli olan buranın kamusal bir mekân olması. Bunun için 4 kişi değiliz diyoruz, imece ile oluşturduk, aynı dayanışma ile devam ettirmek istiyoruz. Mekanı açarken, bir dikili ağacımız olsun istedik. Bunun için bahçemize bir zeytin diktik. Umuyoruz ki Kültürhane zeytin ağacı gibi kök salar, uzun ömürlü olur.