Ana SayfaDünya‘İklim değişikliğinin en görünür ve kesin kanıtı’: Kutuplardaki buzul kütlesi ortalamanın çok altında

‘İklim değişikliğinin en görünür ve kesin kanıtı’: Kutuplardaki buzul kütlesi ortalamanın çok altında

HABER MERKEZİ – ABD Ulusal Kar ve Buz Verileri Merkezi’nden bilim insanları, uydu verilerine göre “İklim değişikliğinin bir sonucu olarak buzulların 1981 ve 2010 arasındaki ortalamaya göre 970 bin kilometre kare daha az olduğunu” açıkladı. Dünya Doğayı Koruma Vakfı Kutup Çalışmaları Başkanı Rod Downie konuya dair “Kuzey Kutbu’nun uzaydan çekilen görüntülerinde çıplak gözle gözlemleyebildiğimiz buzul kütlesi kaybı, iklim değişikliğinin en görünür ve en kesin kanıtı” dedi.


Çeviri – Derleme: Ezgi Gül


ABD Ulusal Kar ve Buz Verileri Merkezi’nden bilim insanları, 38 yıldır olduğu üzere bu yıl da Kuzey Kutbu’ndaki buzul kütlelerine dair uydudan elde edilen verileri paylaştı.

Salı günü paylaşılan verilere göre, Kuzey Kutbu’ndaki buzul kütlesi ortalamanın yüz binlerce kilometre kare altında.

Buzulların bir dahaki sene için tekrar genişlemek üzere en çok eridiği dönemde yapılan ölçümleri inceleyen bilim insanları, durumun sebebinin iklim değişikliği olduğunu belirtti.

Araştırmacılara göre özellikle kutup bölgelerini daha da çok etkileyen sıcaklık artışı, Kuzey Kutup Denizi’ndeki buzul kütlesini erime sezonunun sonuna gelindiğinde 2.9 milyon metre kareye kadar düşürecek.

En düşük 8. buzul kütlesi oranı bu sene ölçüldü: ‘Normalden soğuk geçen Ağustos günü kurtardı’

Guardian’ın haberine göre 1981-2010 ortalamasından 970 bin metrekare eksik olan bu rakam ise ölçülen sekizinci en düşük buzul kütlesi oranı oldu.

En düşük buz kütlesi oranı 2017’den de 770 kilometre kare düşük oran ile 2012’de ölçülmüştü.

NSIDC’den Ted Scambos ise “Aslında Ağustos ayı normalin üzerinde soğuk geçmeseydi 2017’de buzul erimelerinin 2012’nin üzerine çıkacağını” ifade ederek şöyle konuştu:

Ağustos günü kurtardı. Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika’yı etkileyen seller, sıcak hava dalgaları, çetin kışlar hepsi Kuzey Kutbu’ndaki buzulların erimesi ile bağlantılı.

‘Buzul kütlesi kaybı iklim değişikliğinin en görünür ve en kesin kanıtı’

Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) Kutup Çalışmaları Başkanı Rod Downie ise şunları söyledi:

Kuzey Kutbu’nun uzaydan çekilen görüntülerinde çıplak gözle görebildiğimiz buzul kütlesi kaybı iklim değişikliğinin en görünür ve en kesin kanıtı. Ve bunun büyük oranda sebebi de insanlar. Gezegenimizi de iklimini de değiştiriyoruz. Kuzey Kutbu’nda geleneksel olarak su ve buzullara bağlı olarak yaşayan insanlar ve dünyanın her yerinde stabil bir iklime bağlı olan diğer insanlar için bu asla iyi olmayacak. Belki de kutuplarda şu an yaşayan insanlar hiç buzul kalmadığını görecek. İklim değişikliği ve karbon emiliminin azaltılması ile ilgili daha efektif çözümler geliştirmeliyiz.


Karınca Dış Haberler

 

Previous post
'Faşizmin görüntüleri': Şırnak'ta yıkımla 'gururlanan' askerler 'Türk'ün gücü' diye bağırıyor
Next post
Bozdağ’a göre haberden dolayı tutuklu yok, ‘gazeteciler hapiste’ demek ‘algı operasyonu'