Ana SayfaGüncelİlk ders zili çaldı: Laik, bilimsel ve anadilinde eğitim için okul önlerinde olunacak

İlk ders zili çaldı: Laik, bilimsel ve anadilinde eğitim için okul önlerinde olunacak

HABER MERKEZİ – İlk ders zilinin çalmasıyla birlikte yeni müfredata karşı kurulan “Hepimiz İçin Laik Eğitim Meclisi” bilimsel, anadilde, parasız eğitim için çalışmalarına başladı. Meclis çalışmalarını okulların açılması ile okul önlerine taşıyacak.

İlk ders zilinin çaldığı bugün, 18 milyona yakın öğrenci ders başı yapıyor.

Bu yıl bir, beş ve dokuzuncu sınıflar ise tartışmalı yeni müfredatla okuyacaklar.

Ancak öğrenciler, veliler ve sicil toplum örgütleri tarafından kurulan “Hepimiz İçin Laik Eğitim Meclisi” de yeni müfredata karşı çalışmalar yürütmeye hazırlanıyor.

Eğitim Meclisi’nin kurucularından Sanem Deniz Kural, Meclis’in okullar açıldıktan sonra faaliyetlerine devam edeceğini belirtiyor ve Türkiye’de dini yönü ağır basan eğitim verilmeye çalışıldığını söylüyor.

Bilimsellikten arınmaya başlamış bir müfredatın eğitime yerleştirildiğine, eğitim alanında ciddi saldırıların yaşandığına, ‘cihat’ kavramının ders kitaplarına yerleştirilmeye çalışıldığına ve bunun olumlu bir şekilde yansıtıldığına dikkat çeken Kural, bu durumun kaygı verici olduğunu belirtiyor.

Türkiye’de farklı inanç kesimlerinin ve halkların yaşadığını söyleyen Kural, bilimsel, anadilinde, parasız bir eğitim olması gerektiğini belirterek şunları söylüyor:

Eğitimin Türkiye’de bütün gelir düzeyinde olan çocuklara eşit şekilde sunulan bir hak olması gerekiyor. Dershanelerin kapatılması ile birlikte iyice paralı bir hale geldi. Geliri biraz daha iyi olan veliler de çocuklarını bu şekilde yürütülen bir eğitim sistemine göndereceklerine, bilimsel bir eğitim alabilmesi için kurumsal bir okula gönderecek. Bu sefer oralara deliler gibi para dökülüyor. Bunların ortadan kalkması gerekiyor. Herkese eşit olması gereken adımlar atılması gerekiyor. Bunun için de toplumun dönüşüp bir arada olması ve verilen mücadeleye destek olması gerekiyor.

Veliler ve öğrenciler müfredata karşı

Veliler ve öğrencilerin sadece müfredattan değil, eğitimin tamamen bilim dışı şekillendiriliyor olmasından rahatsız olduklarını kaydeden Kural, ilk olarak okul önlerinde müfredatın kaldırılması için velilerle diyalog haline geçeceklerini de belirtiyor:

Şu anda görüşmelerimize başladık. Bir çok veli çalışmalarımıza dahil olup müfredata karşı çıkıyor. Lise düzeyinde öğrenciler bu mecliste yer alabilecek. Velilerden dilekçe toplamak bunları MEB’e ulaştırmak için çalışmamız olacak. Herkes yapılan müfredatın yanlış olduğunun farkında olduğu için sayımız her gün artıyor. Şimdilik veliler ve öğrenciler ile birlikte stantlar açıyor, bildiri dağıtıyoruz. Önümüzdeki günlerde yine velilerle birlikte yapacağımız toplantıda daha farklı ne yapabileceğimizin planlamasını yapacağız.

Birçok ilde Laik Eğitim Meclisleri

Kural ayrıca Laik Eğitim Meclislerinin sadece İzmir’de değil İstanbul, Bursa, Eskişehir olmak üzere daha birçok şehirde kurulduğunu dile getiriyor:

Bu şekilde bir zemin olmak zorunda. Çünkü çocuklar hepimizin geleceğidir. Çocuklar için herkesin birleşmesi gerekiyor. İstediğimiz noktaya ulaşana kadar da Meclis şeklinde devam etmeyi düşünüyoruz.


Yenilenen müfredata ve buna dair tartışmalara dair kimi haberlere aşağıdaki bağlantılardan bakabilirsiniz:

‘Tarih kitapları mağlubiyetleri anlatıyor’ diyen Erdoğan: Müfredatı yeniden düzenleyeceğiz

Evrim Teorisi ve Darwin müfredattan çıkarıldı

‘Evrim’in olmadığı yeni müfredatta ‘cihat’ var

MEB’in yeni müfredat kitabından: ‘Ateistlerle evlenmeyin; kocaya itaat ibadettir’

Akademisyenlerden MEB’e: ‘Evrim’ dersine müfredatta yer vermeyen tek ülke Suudi Arabistan

‘Seküler eğitim iyice azaltılıyor’

Kartal’da tartışmalı müfredata karşı miting: ‘Irkçı, gerici eğitime hayır’