Ana SayfaÇalışma Yaşamı‘ILO’nun İstanbul toplantısını boykot etme çağrısı olumlu tepki alıyor’

‘ILO’nun İstanbul toplantısını boykot etme çağrısı olumlu tepki alıyor’

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Erdoğan’a tepki olarak ILO’nun gelecek ay düzenlenecek İstanbul toplantısını boykot etme kararı alan Avrupa Sendikaları Konfederasyonu, Avrupa ülkelerinin hükümetlerine boykota katılma çağrısı yaptıklarını, bazılarından ise olumlu sinyal aldıklarını açıkladı. Konfederasyonun Dış İlişkiler Sorumlusu, “Türkiye hükümetinin boykot kararını gözden geçirmeleri için girişimlerde bulunduğunu, ancak normalleşme yönündeki taleplerine karşılık bulamadıklarını” belirtti.

Avrupalı işçi sendikaları, Türkiye hükümetinin son dönemdeki baskıcı politikalarına tepki göstermek için Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) 2-5 Ekim tarihlerinde İstanbul’da yapmayı planladığı toplantının önce başka bir ülkede yapılması talebinde bulunmuş; taleplerin sonuçsuz kalmasının ardından ise İstanbul’daki toplantıyı boykot etme kararı aldığını açıklamıştı.

DW Türkçe’ye konuşan Avrupa Sendikaları Konfederasyonu Dış İlişkiler Sorumlusu Patrick Itschert alınan bu kararı değerlendirerek, Türkiye’deki ‘uygulamalarla’ ilgili yorumlarda bulundu.

Türkiye’deki sivil toplumu ve örgütlerini hiç olmadığı kadar çok desteklemek zorunda olduklarını vurgulayan Itschert, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Türkiye halkının hayatını KHK’ler ile düzenliyor olmasının kabul edilemez olduğunu’ söyledi.

Itschert, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) İstanbul toplantısını boykot ederek, Türkiye’deki anti-demokratik uygulamalara dikkat çekmek, sivil toplum örgütleriyle dayanışma göstermek istediklerini söyledi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

Biz üyelerimize şu mesajı verdik: Gitmeyin, hükümetlerinize neden gitmediğinizi iletin ve onlardan da gitmemelerini isteyin. Bazı ülkeler bu çağrıya kulak veriyor, olumlu sinyal alıyoruz.

Türkiye hükümeti boykot ile ilgili girişimde bulundu, taleplerimiz karşılanmadı

Değer Akal imzalı röportajda, Türkiye hükümetinin boykot kararını gözden geçirmeleri için bir girişimi olup olmadığı da Patrick Itschert’e soruldu.

Hükümetin bu yönde girişimlerin olduğunu söyleyen Patrick Itschert, konuyla ilgili detaylara girmeyeceğini belirterek, taleplerinin yerine getirilmesinin Erdoğan’ın ve bakanların elinde olduğunu; ancak aradıkları normalleşme yönündeki sinyalleri alamadıklarının altını çizdi.

Hükümetin kendilerine “FETÖ devlete sızdı, temizlenmesi için daha fazla vakte ihtiyacımız var” dediğini aktardı.

Itschert, somut taleplerini ise şöyle sıraladı:

Tek istediğimiz Türkiye hükümetinin olağanüstü halin kaldırılması için gerekli koşulları tesis etmesi, kitlesel görevden alma ve ihraçlara son verilmesi, masum tutuklu çalışanların serbest bırakılması, acılarına son verilmesi ve işlerinin iadesi edilmesi, ifade ve basın özgürlüğünün yeniden tesisi, demokratik ve bağımsız basın kuruluşları ile derneklerin yeniden açılması.

Itschert’te göre “UTIC, ETUC ve tüm Avrupalı sendikaların Erdoğan’a karşı bu boykot, bu çapta gerçekleşen ilk boykot ve aynı zamanda tüm dünyaya Erdoğan’ın yaptıklarının kabul edilemez olduğunu” duyurabilir.


Avrupa işçi sendikalarından Türkiye boykotu: ‘İç politika baskıcı, basın özgürlüğü sınırlı’