Ana SayfaGüncelIrkçılığa karşı ortak çağrı: Düşmanlığı değil dayanışmayı büyüteceğiz

Irkçılığa karşı ortak çağrı: Düşmanlığı değil dayanışmayı büyüteceğiz

HABER MERKEZİ – Diyalog Grubu, Barış Bloku, Demokrasi İçin Birlik, Yurttaş Girişimi ile Hak ve Adalet Platformu, “Düşmanlığı değil dayanışmayı büyüteceğiz” diyerek ortak mücadele çağrısı yaptı.

Diyalog Grubu, Barış Bloku, Demokrasi İçin Birlik (DİB), Yurttaş Girişimi ile Hak ve Adalet Platformu son zamanlarda artan ayrımcı söylemler ile ırkçı saldırılara karşı “Düşmanlığı değil dayanışmayı büyüteceğiz”  adıyla ortak açıklama yaptı.

Ortak açıklamada vurgu, tutuklu HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk’un annesinin cenazesine yönelik ırkçı saldırı oldu.

“Öfke ve utanç içindeyiz”

Taksim’deki Point Otel’de düzenlenen basın toplantısında ortak basın metnini barış aktivisti Prof. Dr. Ayşe Erzan okudu.

Prof. Erzan, Hatun Tuğluk’un cenazesine saldırıyı ve CHP’li Sezgin Tanrıkulu’na yönelik hedef göstermeleri hatırlatarak, iktidarın son zamanlarda artan ırkçı saldırıları ve nefret söylemlerini “üç beş kendini bilmez”e yükleyerek sorumluluktan kaçmaya çalıştığını söyledi.

Başta İçişleri Bakanı Süleyman Soylu olmak üzere suçun destekçilerini istifa etmeye davet eden Prof. Erzan, şunları söyledi:

Vahim olayların art arda yaşandığı şu günlerde, hak ve adalete saygılı bir toplumda huzur, barış, kardeşlik içinde yaşamak isteyen biz yurttaşlar, gelişmeler karşısında endişe, öfke ve utanç içindeyiz.

İşlenmekte olan insanlık suçları, yaygınlaştırılan kin ve nefret söylemi karşısında suskun kalmak suça ortak olmaktır. Bizler; her kesimden, her siyasetten, farklı inanç ve görüşlerden yurttaşlar olarak ‘Bu suça ortak olmayacağız’ diyoruz.

“Daha kaç zulüm, kaç fotoğraf, kaç yalan gerekiyor?”

HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu da son dönemde yaşanan düşmanca ve ırkçı eylemleri görmezden gelmenin, yok saymanın ve sessiz kalmanın yapılabilecek en büyük hata olduğunu dile getirdi ve “Düşmanlık ne kadar cesaretlendirilirse bizler de o kadar itiraz edeceğiz” dedi.

Kerestecioğlu da Tuğluk’un cenazesine saldırıyı hatırlatarak, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun saldırganlardan biriyle sosyal medyada görülen fotoğrafına dikkat çekti ve şöyle devam etti:

Daha kaç zulüm, kaç fotoğraf, kaç yalan gerekiyor sormak isteriz. Dün meslektaşlarım için şiddetle yakın uzak hiçbir ilişkisi olmayan nice insan için tutuklama isteyen savcılara, onları tutuklayan hakimlere seslenmek istiyorum. Sedat Peker’in işkence videosunu ve şiddeti yeniden üretenleri ne zaman görecek gözleriniz. Hepimiz aynı okullardan mezun olduk, rahat uyuyabiliyor musunuz? Onlarla ilgili soruşturma açacak hiçbiriniz kalmadı mı artık bu ülkede?

“348 yıl önce İmam Hasan’ın cenazesine yapılan saldırıyla aynı”

Hak ve Adalet Platformu bünyesindeki Antikapitalist Müslümanlar üyesi İlahiyatçı-yazar İhsan Eliaçık da toplantıda bir konuşma yaptı.

Aysel Tuğluk’un annesinin cenazesine yönelik saldırıya değinen Eliaçık, “Ben Müslüman’ım, Türk-Sünni kültürüyle yetiştim. Ama bu kültürü taşımak hiç bu kadar ağır gelmemişti. Hayatımın en büyük utançlarından birini yaşadım. Böyle bir utanç yaşattılar bize” dedi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı da eleştiren Eliaçık, Cumhurbaşkanı’nı “yaşayan bir ölü” olarak tarif ederek, “Hiçbir şeyi sevmiyor, herhangi bir davası yok. Sevdiği tek bir şey var o da oturduğu koltuk. O koltuktan kalktığı zaman kötü kokular etrafa yayılacak” diye konuştu.

Alevi Düşünce Ocağı Derneği (ADO) Başkanı Doğan Bermek ise Hatun Tuğluk’un cenazesine yapılan saldırıyı bin 348 yıl önce İmam Hasan’ın cenazesine yapılan saldırıya benzetti:

Acaba o günü hala yaşıyor muyuz diye sormak lazım kendimize. Tarihi öğrenmemiz, bu tarih ışığında kendimizi sorgulamamız gerekiyor. Tanrıkulu’na yapılanla Yezid’in Hz. Hüseyin’e yaptığını ve Ankara’da ki cenazeyle İmam Hasan’ın cenazesine yapılan saldırıyı ayrı görmüyorum.




Önceki Haber
Hasankeyf yıkılırken: Antik kentteki kazıda insan iskeletleri bulundu
Sonraki Haber
Islık çalmak da dahil: Fransa'da sokak tacizi ceza kapsamına alınacak